Exercițiu de anvergură al Poliției de Frontieră în Marea Neagră

253

Articole de la același autor

Garda de Coastă participă, în perioada 31 martie – 6 octombrie, la operațiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea - MMO Black Sea 2021”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfășurată în zona de competență la Marea Neagră. În cadrul operațiunii, în perioada 2 – 4 iunie, la Constanța a avut loc seminarul - SAR Workshop 2021 - privind operațiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia a fost organizat un exercițiu complex. Garda de Coastă a participat la exercițiu cu mai multe ambarcațiuni, printre care și nava amiral MAI 0201 „Ștefan cel Mare" precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția Europeană de Securitate Maritimă.

„Obiectivul acestui tip de operațiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu - combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum și căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol”, au arătat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Vineri, 4 iunie, s-a desfășurat un exercițiu complex care a pus în practică subiectele abordate în seminar, precum salvarea de vieți pe mare, migrația, pescuitul ilegal. La activitate a fost implicată o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția FRONTEX și mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. De asemenea, la exercițiu au participat și reprezentanți ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR, precum și ai Brigăzii Antiteroriste din SRI în baza protocoalelor de cooperare existente.

Activitățile din cadrul exercițiului au constat în detectarea, identificarea și reținerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcațiuni care transporta la bord migranți ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol și transportul acestora către o locație stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz. Exercițiul a mai constat și în acțiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare și control a activităților de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0432 secunde