Eroii se revoltă! „Nu acceptăm terfelirea titulaturii de veteran de război pentru a satisface orgolii!”

8527
4

Articole de la același autor

Veteranii din teatrele de operații sunt indignați: la jumătatea lunii noiembrie, în atenția Senatului a fost supus un proiect legislativ privind modificarea Legii 168/2020, prin care se vizează modificarea criteriilor de acordare a acestui statut. „Se încearcă acordarea statutului de veteran din teatrele de operații unor persoane care au fost în «excursii» de câteva zile în zonele de război”, și-au exprimat revolta eroii.

Începutul lui 2021 aducea o veste bună militarilor care au luptat în teatrele de operații din întreaga lume, dar și polițiștilor și jandarmilor care au efectuat misiuni ONU în zonele de conflict: aplicarea prevederilor Legii 168/2020, care le acorda titulatura de veteran din teatrele de operații celor care îndeplineau anumite condiții. O onoare ce le este acordată militarilor români care au luptat în războialele lumii; un semn de respect, care le arăta că sacrificiile pe care le-au făcut nu au fost în zadar. Statutul de veteran din teatrele de operații a venit și cu o indemnizație: 1.000 de lei pentru cei aflați în rezervă și 570 de lei, pentru militarii aflați încă în activitate.



După doar câteva luni, militarii reclamă că această recunoaștere le este amenințată de un proiect legislativ prin care se intenționează modificarea criteriilor pentru acordarea statutului de veteran din teatrele de operații. Concret, pe 10 noiembrie, proiectul legislativ inițiat de deputații AUR Steluța Cătăniciu și Nicolae Roman și semnat de parlamentari ai AUR, PSD, PNL, UDMR, UPR, USR – PLUS a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere. Proiectul prevede ca militarii să primească titulatura de veterani din teatrele de operații dacă îndeplinesc cel puțin una din condițiile: „cel puțin 120 de zile consecutive sau cumulative de participare la misiuni; pe timpul unei misiuni a participat la cel puțin trei schimburi de foc cu adversarii, a fost prizonier/arestat al adversarului pentru o perioadă de minim trei zile, a desfășurat acțiuni de analiză, prelucrare de informații de orice natură, necesare sau utile pregătirii și desfășurării acțiunilor militare și care au fost exploatate în acest scop sau în vederea întrebuințării forțelor militare în interiorul sau în afara teritoriului național, a desfășurat individual sau în formație acțiuni de evaluare, de control și de coordonare sau de sprijin a activităților militare etc”.



Titlul de veteran, pentru cei care au fost pe front pentru a li se da onorul


Propunerea i-a revoltat pe militari. „Altfel spus, se dorește să primească statutul de veterani cei care au venit în teatrele de operații, pentru două – trei zile, au venit în control sau de imagine. De asemenea, prin acest proiect, se vrea acordarea titulaturii și militarilor care au asigurat instructajul în țară militarilor care urmau să plece în misiune, chiar dacă aceștia poate nu au fost niciodată într-o zonă de război”, ne-a reclamat un militar.

La rândul său, Cristi Crăciun, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) Constanța, și-a arătat dezacordul față de prevederile proiectului legislativ. „Prin acest proiect, ar însemna să se acorde titulatura și președinților de stat. Pentru că și președintele Traian Băsescu a fost la un moment dat în teatrele de operații, în perioada când era comandantul suprem al armatei. A fost câteva zile, înseamnă că este veteran din teatrele de operații?”, a arătat veteranul constănțean.

„Noi, veteranii din teatrele de operații, nu suntem de acord să se acorde titulatura și celor care au venit în «excursie» în zona de război. Noi nu cerem mult, cerem respect, căci și datorită nouă, a militarilor, avem o imagine pozitivă în NATO, pentru că am dovedit că și fără tehnică, și fără experiența războiului, ne-am adaptat și am fost apreciați pentru modul de acțiune”, a mai afirmat Cristi Crăciun.



Se face economie la bugetul de stat din indemnizațiile veteranilor?

O altă propunere care stârnește revoltă vizează „împingerea” termenului de acordare a titulaturii de veteran din teatrele de operații până după trecerea în rezervă sau la vârsta standard a pensionării. Concret, niciun militar aflat în activitate care a luptat în război nu ar mai putea să aibă acest statut, de veteran din teatrele de operații, până nu trece în rezervă. Potrivit statisticilor anexate proiectului legislativ, în acest moment „de prevederile în vigoare, ale Legii 168/2020 beneficiază 15.640 militari activi și circa 4.020 militari în rezervă”. „Lunar, cele 15.640 persoane active/instituțiile abilitate să desfășoare astfel de acțiuni, au beneficiat de suma de 575 lei însumând 8.993.000 lei ceea ce înseamnă 107.916.000/an și 4.020 persoane din rezerva instituțiilor sus menționate au primit suma de 425 lei, adică au fost plătite cu suma de 1.708.500 lei, ceea ce înseamnă 20.512.000 lei/an. Suma totală alocată pentru finanțare reprezintă 128.428.000 lei, anual”, se argumentează în proiect.

„Se face economie la bugetul de stat cu banii acordați veteranilor din teatrele de operații? Ce se dorește, să fie anulat titlul de veteran, de la un an la altul? În proiect se prevede să se intre în plată de la vârsta standard de pensionare. Dar cei care primesc deja indemnizație, ce se întâmplă cu ei? Este o indemnizație acordată în urma recunoașterii sacrificiului depus, mulți veterani se vor adresa instanței de judecată”, au mai arătat militarii.



AMVVD ia atitudine

Reprezentanții Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități au anunțat că se delimitează „cu fermitate” de această propunere legislativă de modificare și completare a Legii 168/2020. „Atragem atenția inițiatorilor că titlul de veteran din teatrele de operații a fost introdus pentru a recunoaște eforturile, traumele fizice și psihice suferite de militari, polițiști, jandarmi și alte categorii din cadrul sistemului național de ordine publică și siguranță națională în timpul misiunilor la care au fost trimiși departe de familii și nu acceptăm sub nici o formă terfelirea lui pentru a satisface orgoliile și frustrările unora”, au transmis reprezentanții organizației, subliniind că nu au fost consultați în momentul inițierii proiectului.

Potrivit informațiilor noastre, în urma valului de nemulțumire din rândul militarilor, inițiatorii proiectului legislativ ar urma să retragă proiectul legislativ. 



Comentează știrea

Socrate Toma
26 noiembrie 2021
Eroi inutili

Fără să se eroii , pun o întrebare retorică . Ce au făcut util pentru românii cei mulți acești eroi ?

John
26 noiembrie 2021
Eroi

Socrate, exact ce a facut si cel al carui nume il porti. Dupa mintea ta nici ala nu a facut nimic pentru ca nu ti a bagat tie nimic in buzunar. Insa cewa ce au favut mikitarii a insemnat liniste si stabiljtate, pentru ca asta e treaba lor.

nelu Constantin
28 noiembrie 2021
Legea veteranilor

De la 1866 încoace Războiul de independenta din 1877,Al doilea Război Balcanic ,Primul Război Mondial și de reintregire 1916-1919 ,Al doilea Război Mondial 1941 -1945 niciun politician parvenit nu a avut neobrazarea sa modifice o Lege a Veteranilor de Război! Modificările propuse seamănă cu un caiet de sarcini pentru o licitatie întocmit special pentru cine ar întruni condițiile ,,manarite,,dorite ! ESTE O LINIE ROSIE PESTE CARE NU SE POATE TRECE ! Toate ca toate dar ,,....aista nu se poate!"

Vasile
10 aprilie 2022
La placinte inainte !!!

In ,, teatrele de operatiuni " au fost doar voluntari, din cate stiu ! Oameni platiti, cu diurna zilnica in dolari si cu salariu acasa !!! Pai in situatia asta sunt si cei care au lucrat cu firme romanesti in tarile arabe si au construit fabrici de ciment, blocuri de locuinte, etc. !!! Nimeni nu a fost obligat sa mearga ! Si atunci ce mai vreti ??? Inca o tata de supt, bag sama...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.467 secunde