Eroi anonimi. Un polițist, un jandarm și un pompier din Constanța, modele de omenie!

583

Articole de la același autor

Gesturile simple, de omenie, pot salva vieți. O dovedesc trei constănțeni, un polițist, un jandarm și un salvator de la ISU Dobrogea, care au arătat prin acțiunile lor că uniformele pe care le poartă sunt o vocație. Pentru acțiunile lor, cei trei vor fi recompensați de Ministerul Afacerilor Interne.

Plutonierul major Camelia Moisei este dispecer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea". Este unul dintre cei care răspund la telefon când constănțenii au o urgență medicală sau de altă natură. Așa s-a întâmplat și vineri, 19 iunie, când un bărbat a sunat agitat la 112 pentru a sesiza că a găsit un bărbat inconștient pe plajă, în zona Costinești. Cu calm și răbdare, după ce a dat coordonatele echipajelor de la SMURD pentru a pleca spre locul sesizării, plt. maj. Camelia Moisei i-a explicat bărbatului cum să realizeze manevrele de resuscitare. 


"- Doamnă, l-am tot strigat și nu răspunde!
-Bun, haideți să începem manevrele de resuscitare până ajung colegii mei la dvs..

-Nu știu cum….

- Vă îndrum eu, faceți ce vă spun: poziționați o mână pe frunte și cu cealaltă deschideți gura. Puneți mâinile în centrul toracelui bărbatului și începeți compresiile. 1, 2, 3… până la 30 și reluați. Echipajul va ajunge în două minute la dumneavoastră. Nu renunțați, faceți tot așa", l-a îndrumat plutonierul major pe salvatorul de la fața locului, stând cu el în telefon până la sosirea echipajelor SMURD, care au preluat manevrele. După aproximativ 15 minute, victima în vârstă de 40 de ani avea puls și prezenta activitate cardiacă, fiind preluat de elicopter și transportat la spital.

Plutonierul major Camelia Moisei este unul dintre eroii anonimi care, zi de zi, ajută la salvarea de vieți.

Omul cu inimă de aur

Un erou este și agentul șef principal de poliție Nicolae Stana, de la Serviciul Rutier Constanța. De-a lungul anilor, acesta a tot fost dat ca exemplu, urmare a faptelor sale. Una din acțiunile sale cele mai recente a dus la salvarea vieții unei femei. În 2018, într-o seară, era în patrulare pe DN 3 când a văzut un autoturism oprit pe marginea drumului, între localitățile Ion Corvin și Uluia. În mașină era o bătrână de 77 de ani, care suferise un accident și trebuia transportată de urgență la spital. Mai mult, culmea ghinionului, se defectase și mașina! Drept pentru care, polițistul i-a luat pe cei doi ocupanți, șoferul și bătrâna, și i-a transportat la spital.

Printre cei care l-au lăudat pe agentul șef Nicolae Stana s-a numărat și realizatorul TV Lucian Mândruță, care consemna la un moment dat că polițistul este cel care îi sprijină pe bicicliști în momentul organizării maratoanelor. "Agentul șef principal Nicolae Stana este la fel de veteran ca mine la tura la mare: acum 12 ani ne-a așteptat la Constanța, la prima tură. Au trecut anii, dar tot pe două roți suntem: el pe motor, eu pe bicicletă. Respectele mele!", îi transmitea în urmă cu ceva vreme Lucian Mândruță.

Jandarmul care a strâns donații pentru familiile din Babadag

Demn de toată lauda este și plutonierul major Florian Burducel, de la Gruparea Mobilă "Tomis" de Jandarmi. "În decurs de o lună, când Gruparea Mobilă Constanța asigura ordinea publică pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19, începând de la sărbătorile pascale a luat inițiativa și a strâns alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte pe care le-a dăruit la două familii nevoiașe din Babadag. La fiecare două-trei zile trecea cu colegii de la subunitate și le ducea celor 11 persoane alimente de primă necesitate, dulciuri, sucuri, haine și încălțăminte. Subofițerul este angajat în Jandarmerie din 2007", ne-a transmis colegii de la GMJ "Tomis".

"Jos pălăria în fața acestor oameni!"

Cei trei au fost lăudați în mod expres de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu ocazia vizitei pe litoral, de miercuri, 1 iulie. "În general, momentele de criză scot la suprafață extremele, ceea ce este mai frumos în oameni și în societate, dar și ce este mai urât. Această perioadă reprezintă încă o provocare foarte mare pentru echipa M.A.I.. (…) Cu permisiunea voastră, vreau să vă prezint trei colegi care mi-au fost alături la o cafea, colegi pentru care viața cetățenilor este pe primul loc. Jos pălăria în fața acestor oameni! Vreau să știe că noi toți îi cuprindem cu toată recunoștința, sunt modele demne de urmat", a punctat ministrul Marcel Vela. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.0429 secunde