Mită la Bacalaureat, la Năvodari

Elevi filmați în timp ce strângeau șpaga, la Năvodari

768
2
Elevi filmați în timp ce strângeau șpaga, la Năvodari - mitaelevinavodari-1373205938.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii Direcției Generale Anticorupție anchetează cum s-a desfășurat Bacalaureatul la Liceul Teoretic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, existând suspiciuni de dare și luare de mită. Imaginile surprinse de o cameră ascunsă arată cum mai mulți elevi strâng bani pentru a-i "convinge" pe profesori să fie mai îngăduitori.

Liceul Teoretic "Lazăr Edeleanu" a ajuns în atenția ofițerilor Anticorupție, după ce o elevă a reclamat că i s-ar fi cerut bani pentru a avea garantată îngăduința profesorilor, pentru a se putea inspira din materiale de studiu sau din copiuțe, dar, deși a dat suma cerută, a fost dată afară din examen după ce a fost surprinsă cu un telefon închis asupra ei. După primirea sesizării, polițiștii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au început supravegherea liceului.

"Aoleu, mai trebuie bani!"

Astfel, pe un filmuleț surprins cu camera ascunsă se poate observa cum mai mulți elevi strâng bani pentru a-i oferi profesorilor. "Aoleu, mai dați, mai trebuie bani!" - se poate auzi pe discuția înregistrată. Drept pentru care, la sfârșitul săptămânii trecute, o parte dintre elevii care au susținut Bacalaureatul la liceul din Năvodari, dar și doi profesori au fost chemați la audieri, la sediul DGA Constanța. Surse din rândul anchetatorilor spun că o parte dintre elevi au recunoscut că s-ar fi strâns între 50 și 100 de lei, ce urmau să fie oferiți profesorilor. Este vorba despre un grup de mai mulți elevi din Cogealac, care au fost repartizați să susțină Bacalaureatul la liceul năvodărean.

Locul "tranzacției" era toaleta liceului, singurul spațiu din unitatea școlară unde nu au fost montate camere de supraveghere. Până în prezent au fost audiați opt elevi, dar audierile vor continua și în zilele următoare, potrivit ancheta-torilor. De altfel, aceștia au fost rezervați în declarații, subliniind că ancheta este încă la început.

Ce spun anchetatorii

"Singurul lucru cert este că s-au strâns niște bani. Să vedem unde au ajuns", a declarat procurorul de caz Teodor Niță, din cadrul Par-chetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Pe de altă parte, părinții elevilor au susținut că aceștia aveau banii pentru necesități curente și că nu s-ar fi încercat mituirea profe-sorilor.

Până în prezent, au arătat an-chetatorii, nu s-a început urmărirea penală a niciunuia dintre cei audiați.

Reamintim că, vineri, la sfârșitul Bacalaureatului, au fost semnalate nereguli și la alte licee din județul Constanța: la Liceul Teoretic "George Călinescu" a fost găsit, într-o sală de examinare, un pachețel de șervețele cu mai multe bancnote de 50 de lei, iar la Liceul Tehnologic "Ioan Bănescu", pe două bănci, au fost găsite copii xerox cu subiectele rezolvate. Și în aceste cazuri, polițiștii desfă-șoară verificări.

Comentează știrea

Lica
8 iulie 2013
corectitudine

Acum speram sa fie corectitudine si la titularizare..........

Ionică
8 iulie 2013
exam

În loc de bac ar tb sa vedeti evaluarea nationala unde a tb sa dam bani pt supraveghetori 50Ron cica de pizza ...și aici la tara ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5969 secunde