Șeful DIICOT critică modificările Codurilor penale

181
1
Șeful DIICOT critică modificările Codurilor penale - danielhorodniceanu-1513637214.jpg

Articole recomandate

Procurorul-șef al DIICOT critică și el amendamentele aduse de parlamentari codurilor penale. Și spune că anchetele și întregul proces de urmărire penală ar putea fi afectate de modificările propuse de aleși. În plus, drepturile victimelor au fost complet uitate, a mai spus șeful DIICOT, într-un interviu pentru libertatea.ro.



Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT: Am aflat cu surprindere despre faptul că este un proiect de modificare a celor două Coduri, care împreună cu legile speciale guvernează activitatea DIICOT. Cert este că nu s-a făcut niciun studiu de impact, nu s-a discutat cu niciunul dintre reprezentanții parchetelor sau instanțelor, dar ințeleg că este un proiect.

Cele peste 1.200 de dosare de trafic de droguri pe care le întocmesc procurorii în fiecare lună ar putea fi afectate, dacă rapoartele de constatare tehnico-științifică nu vor mai fi considerate probe.

Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT: În fiecare dosar de trafic de droguri, pentru a vedea dacă substanța găsită asupra unei persoane sau alteia conține una dintre substanțele de pe tabelele anexe la legea 143, se face o constatare tehnico-științifică în laboratoare. Exista șase laboratoare de acest fel în România.


Faptul că noua lege i-ar permite inculpatului să fie prezent la audierea unui martor sau a victimei ar putea afecta și el urmărirea penală.

Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT: "Absolut toate textele sunt exprimate în favoarea inculpatului. Nu ne mai putem permite luxul începuturilor anilor '90. Eu m-as fi referit foarte mult și la drepturile victimei, pentru că nu mai sunt luate în considerare de foarte multă vreme și cred că ar trebui aplicate toate aceste instrumente corelativ și pentru părțile vătămate, și pentru părțile civile.

Eliminarea imaginilor suprinse de camerele de supraveghere din ancheta penală ar face ca mulți infractori să nu mai poată fi trași la răspundere.

Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT: Noi lucrăm deseori cu imagini culese de la instituții publice, de la persoane private, din benzinării, de pe camerele stradale ale primăriei. Sunt foarte importante, mai ales pentru a stabili trasee, aici m-as referi strict la o infracțiune de trafic de droguri.

Procurorul șef al DIICOT mai spune și că relaxarea legislativă i-ar putea face pe mulți dintre infractorii care au fugit în ultimii ani în vestul Europei să revină acasă.



Comentează știrea

a-mirabilis
19 decembrie 2017
rotire in jurul aceluias ax.

Va fi greu domnilor procurori si judrcatori.Voi ati fost obisnuiti cu niste coduri care au umplut puscariile cu detinuti,altii vinovati altii mai mult s-au mai putin.Si,nu s-a vazut nici-o imbunatatire a campului infractional.Dupa actualizarea acestor coduri treaba voastra este sa arestati fara abuz si sa judecati fara partinire.In rest nu ar trebui sa va frece grija codurilor.Numai ca trebuie sa le luati la rasfoit ,sa invatati pentru a aplica corect articolele din aceste coduri.Daca se vadovedi ca modificarile aduse acestor coduri nu au eficienta,atunci cei care sint acum la putere vor pleca .Si,o sa vina altii ,cu alte promisiuni .Si uite asa se face rotirea partidelor la putere cand sint mai multe.Inainte era un singur partid si nu avea cu cine putea fi inlocuit.In acst caz se facea ,,rotirea cadrelor''.Daci,nimic nou sub soare.Peincipalul este cum aplicati si cui aplicati legea.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5573 secunde