€ 4.732
£ 5.2698
$ 4.195

Mai multe ştiri online:

E OFICIAL! Închisoare pentru șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul accidentului și prelevarea probelor

Ştire online publicată Joi, 16 Noiembrie 2017. Autor: Cuget Liber Online.
Șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul provocării unui accident auto cu victime și momentul în care sunt recoltate probele biologice, vor fi sancționați cu pedeapsa închisorii până la cinci ani. 


Modificarea Codului Penal a fost făcută în ședința Executiovului, și a venit ca urmare a deciziei Curții Constituțională, care criticase faptul că în textul de lege al acestei infracțiuni se regăsea sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” (Decizia nr. 732/2014), care le dădea posibilitatea șoferilor care mergeau la prelevarea de probe la câteva ore după accident să motiveze rezultatul analizei pe faptul că au băut alcool după accident, iar nu înainte de producerea lui, scrie libertatea.ro


Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat de Guvern, acesta intră în vigoare doar după ce va fi adoptat de ambele Camere ale Parlamentului și după promulgarea lui de către președintele Klaus Iohannis.


Conform modificării Codului Penal, se introduc prevederi privind consumul de alcool sau de alte substanțe – ulterior producerii unui accident de circulație.

Astfel, fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

„Dacă persoana aflată în una din situațiile de mai sus efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infracțiune consumul de substanțe psihoactive, după producerea accidentului de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane și până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto”, se mai precizează în comunicatul Guvernului.

La capitolul – „Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice” – este incriminată și fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau neînregistrat sau cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.


Sursa: libertatea.ro


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7511 secunde