€ 4.7576
£ 5.4657
$ 4.1938

Mai multe ştiri online:

Drogul "Zombie", la Constanța. "Alocați mai mult timp pentru copiii dumneavoastră!"

Ştire online publicată Vineri, 12 Octombrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Drogul „Zombie”, care face ravagii în ultima perioadă în rândul tinerilor, nu conține substanțe psihoactive noi. Aceasta

este concluzia la care au ajuns specialiștii din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în urma evaluărilor făcute în țară. Practic, drogul respectiv, care îi transformă pe consumatori în așa-ziși Zombie, făcându-i să stea nemișcați ore în șir, într-o stare de semiagonie, conține substanțe care ar fi deja cunoscute pe piață.

„Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezența niciunei substanțe noi psihoactive (SNP). Agenția Națională Antidrog, prin Observatorul Român de Droguri și Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza și de a schimba rapid informații privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. EWS se află sub auspiciile OEDT, prin intermediul rețelei REITOX, și funcționează în strânsă cooperare cu EUROPOL, care îi oferă informații relevante privind activitatea poliției, prin intermediul rețelei sale de unități naționale. Până în momentul de față nu au fost sesizate apariții de noi substanțe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din România”, precizează comisarul șef Marius Cristian Oprișan, coordonatorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

De două ori mai multe substanțe noi

Conform Raportului European privind situația drogurilor 2018, numărul total anual de substanțe noi care apar pe piață este în scădere față de anii de vârf 2014 și 2015, dar disponibilitatea numărului total de noi substanțe psihoactive rămâne ridicată. La sfârșitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanțe psihoactive, comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013, substanțe conținând inclusiv canabinoizi sintetici noi și opioide sintetice noi cu potență mare, în special derivați de fentanil.

„Agenția Națională Antidrog implementează anual proiecte și campanii de informare, sensibilizare și conștientizare a populației generale și școlare în legătură cu riscurile consumului de droguri, inclusiv de noi substanțe psihoactive. Complementar, ANA, prin cele 47 centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, dezvoltă servicii integrate de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, servicii cu largă adresabilitate comunitară și adecvate nevoilor emergente”, mai explică reprezentantul CRPECA Constanța.

Părinții să-și asculte copiii!

De asemenea, Agenția Națională Antidrog atrage atenția asupra pericolului consumului de substanțe interzise și recomandă adolescenților să își aleagă cu grijă grupul de prieteni și să îl schimbe în cazul în care aceștia exercită o presiune negativă asupra lor.

„Tinerii ar trebui să își petreacă timpul liber prin activități sănătoase și adecvate vârstei și să evite persoanele care oferă, chiar și gratuit, substanțe necunoscute, spunând că sunt legale și nu produc efecte negative asupra organismului”, recomandă comisarul șef Marius Cristian Oprișan.

Pe părinți, acesta îi sfătuiește să își asculte copiii, căci ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi crește sănătos și în siguranță.

„Chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte și copil reduce riscurile la care acesta este expus. Părinții ar trebui să aloce, zilnic, timp și atenție copilului, dar și să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor”, mai spune coordonatorul Centrului Antidrog Constanța.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7153 secunde