DRAMA unei mame din Constanța, care ÎȘI VREA COPILUL ÎNAPOI. "Am decizie definitivă a instanței, dar tatăl nu ține cont de nimic!"

16000
6
DRAMA unei mame din Constanța, care ÎȘI VREA COPILUL ÎNAPOI.
O legislație ambiguă și autorități care acționează în viteză de melc o împiedică pe o mamă să își crească băiatul în vârstă de 6 ani. Totul în ciuda unei decizii definitive a instanței civile, care a stabilit ca minorul să locuiască la domiciliul mamei sale, din Tuzla, tatăl având posibilitatea de a-l lua la domiciliul său pe minor doar în anumite condiții. Totuși, bărbatul nu a ținut cont de decizia instanței și, de la începutul anului, nu i-a mai încredințat copilul mamei. Femeia a făcut o plângere la Parchet, iar procurorii îl anchetează pe tatăl minorului pentru lipsire de libertate.

Ionela Gheorghe este o mamă care trăiește un adevărat coșmar, fiind ținută departe de copilul ei, încă din luna ianuarie. Concubinul ei, Viorel Vasilică F., s-a hotărât să calce în picioare o de-cizie definitivă a Tribunalului Constanța, care a hotărât ca minorul Cosmin Adrian să locuiască la domiciliul mamei sale și nu al tatălui, așa cum se întâmplă în prezent. Prin Decizia Civilă numărul 1142/27.09.2016 a Tribunalului Constanța, tatăl are posibilitatea de a-l lua la domiciliul său pe băiat în prima și a treia săptămână a fiecărei luni, de sâmbătă până duminică, ora 16.00.

"O perioadă de timp, el a respectat acest program, mai întârzia câteva ore, dar am trecut cu vederea acest lucru. În data de 7 ianuarie, l-a luat acasă și nu a mai adus copilul înapoi. El a spus că băiatul nu ar mai vrea să stea cu mine, ceea ce nu cred. Nu-mi răspunde la telefon, am fost de cinci ori cu Poliția, însă nu am rezolvat nimic. Noi nu ne-am căsătorit și am stat împreună de când avem copilul aproximativ două luni, timp în care am fost bătută, iar copilul era speriat și tocmai de aceea am decis să nu mai locuim împreună", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ionela Gheorghe, mama copilului.

"Nu vreau la tati, mi-e frică de el"

În luna ianuarie, Ionela Gheorghe a dus copilul în vizită la tată și de atunci nu l-a mai văzut. Ea are o sentință civilă definitivă care stabilește custodie comună cu domiciliul la mamă. Între timp, tatăl nu mai dorește să dea înapoi copilul, invocând diverse motive, precum îngrijirea precară sau că era agresat de către mamă, lucru neconfirmat de cei de la Protecția Copilului.

Contrar tuturor pretextelor pe care tatăl copilului le-ar putea invoca, rezultatul evaluării psihologice a minorului spune multe despre cine ar trebui să îl crească pe Cosmin Adrian.

"În timpul interviului clinic, copilul a declarat: «Nu vreau la tati, mi-e frică de el, ne bate, și pe mine, și pe mami. Nu se joacă cu mine, doar țipă». A spus că vrea să locuiască cu mama pe care o iubește, «pe tati nu îl iubesc, este rău»", se arată în raportul evaluării psihologice efectuat la Cabinetul Individual de Psihologie Mihaela Negru.

Important de precizat este că, potrivit mamei, de la începutul anului și până în prezent, de când băiatul se află în posesia tatălui, copilul nu mai este dus la grădință, pierzând astfel ocazia de a socializa cu mediul exterior.

Tatăl copilului, inculpat pentru lipsire de libertate

Psihologul juridic, după un termen de maximum trei luni, întocmește un raport către instanță, în care își formulează concluziile și recomandările, în cazul în care unul dintre părinți instigă și influențează copilul împotriva celuilalt părinte. Rolul psihologului este de a rezolva pe cale amiabilă ceea ce a hotărât instanța.

Întrucât legea este extrem de stufoasă, dar și ambiguă, Ionela Gheorghe a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, în acest caz fiind deschis un dosar penal.

În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată că "în data de 7 ianuarie, inculpatul Viorel F. l-a luat pe minorul Cosmin Adrian de la domiciliul mamei și a refuzat să îl ducă înapoi. De asemenea, în prezent, la mai bine de patru luni de la comiterea faptei, minorul se află tot la inculpat, reținându-l contrar deciziei Tribunalului Constanța".

Audiat în calitate de suspect/inculpat, Viorel Vasilică F. a declarat că are cunoștință de decizia instanței și a recunoscut că nu a putut înapoia copilul din cauza condițiilor meteorologice, spun procurorii. Chiar și după ce ploaia s-a oprit, tatăl nu a dorit să-și ducă băiatul înapoi la mamă. Inculpatul a reținut conștient minorul după ce nu mai avea acest drept și încearcă îndepărtarea acestuia de mama sa, adaugă procurorii.

Ce spune Protecția Copilului

Ultima data când Ionela Gheorghe și-a văzut copilul a fost de Paști. De asemenea, s-a încercat punerea în executare a sentinței Tribunalului Constanța cu ajutorul executorului judecătoresc. Echipa mobilă a DGASPC Constanța a însoțit executorul judecătoresc și acum se așteaptă procesul verbal încheiat. Potrivit procedurii, dacă se constată refuzul copilului de a merge la mamă, acest aspect se precizează în procesul verbal și, potrivit articolului 931 din Codul de Procedură Civilă, Direcția are obligația să sesizeze instanța pentru numirea unui psiholog judiciar care să lucreze trei luni cu copilul și familia pentru a se pune în aplicare sentința.

"În astfel de situații pe care le instrumentăm, și nu sunt puține, însoțim executorul judecătoresc și avem rolul de mediator. La executare ne asigurăm că sunt respectate drepturile copilului, pentru a nu se folosi un limbaj și un comportament neadecvat, pentru că astfel de situații sunt tensionate. Singura care poate să stabilească ce se poate întâmpla în astfel de situații rămâne instanța de judecată. Nicio instituție nu se poate duce să smulgă co-pilul de la un părinte pentru a-l da celuilalt, chiar dacă există o sentință civilă în acest sens. Totul trebuie făcut pe cale juridică", ne-a precizat Roxana Onea, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 

Comentează știrea

EU
10 mai 2017
Revoltat

Auzi cucoana dar eu ca tata sunt in aceeasi pozitie ca a ta ce sa mai zic ? Astea sunt legile

......
10 mai 2017
..

O cunosc personal pe mama copilului si stiu cat isi iubeste copilasul. Nu ar renunța la el pentru nimic in lume. Sper sa se faca dreptate iar mama sa il poată creste frumos pe copilaș

Un neologism
10 mai 2017
Dle Hulubei

Aveti studii in domeniul juridic de faceti precizarea ca legea este ambigua sau va dati cu presupusul!?

,,,,
10 mai 2017
Revoltată pe Protecția Copilului

Și eu sunt mama și nu înțeleg cei de la Protecția Copilului ce fac defapt și câte decizi definitive vor? Adică sunt plătiți degeaba nu îi interesează prin ce trece copilașul ăsta,cum este posibil să desparți copilul de mama că așa vrea tatăl? Sunteții multe mame de ce nu spuneții nimic că nu se știe niciodată putem să trecem multe mămici prin astea trebuie să fim unite să schimbăm legile astea, că cei de la parlament fac legi doar pentru ei nu se gândesc la copii noștri,mulțumim dnu Sorin Halubei că ați publicat cazul ăsta poate o ajutați pe mămică să fie copilul lângă ia!

....
10 mai 2017
Aaa

Aveți dreptate dnă Protecția Copilului este doar cu numele,și normal că dacă copilu a spus lui dna Pshiolog că tatăl îl bătea ia fost frică să plece cu mama și mai ales nu cred că hotărea copilul unde stă că părinții trebuie să decidă dacă decidea el îl întreba la tribunal dnu judecător dar din câte știu eu la 10 anii se întreabă copilu și atunci să își facă treaba autoritățile, că nu este după tată că nu este el judecător! Și cei de la cuget liber vă rugăm să ne mai informații ce a mai făcut mama ajutați-o să își ia copilu că trebuie să stea lângă mamă!

????
11 mai 2017
Cunosc tatăl

Cunosc tată copilului este o persoană foarte dificilă ia luat așa copilul de multe ori și nu vroia să îl dea mamei,și pe mama copilului o bătea mereu și el pleca avea foarte multe prietene pleca ba la una ba la alta și copilu stă cu bunica la piațã să vândă brânză la Medgidia am văzuto de multe ori cu copilu în piață, autoritățile ajutați mama nu dormiți!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4497 secunde