Dosarul șpăgii de la UMC. Studenți și un lector universitar, condamnați!

2076
1

Articole de la același autor

După mai bine de trei ani, judecătorii Tribunalului Constanța au luat primele decizii în dosarul corupției de la Universitatea Maritimă Constanța.


Un student a fost condamnat la închisoare cu executare, iar în rest s-au dictat condamnări cu suspendare pe linie, inclusiv în cazul fostului șef al catedrei de Matematică, Emilian Antoli Costache. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța. 


Era luna septembrie, în anul 2013, când ofițerii Direcției Generale Anticorupție, însoțiți de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, descindeau în secretariatul Universității Maritime Constanța. În timp ce aceștia stăteau de vorbă cu profesorii și studenții, mascații făceau percheziții la domiciliul lectorului Emilian Costache și la locuințele altor studenți, pentru a pune cap la cap tot traseul șpăgilor. 


La scurt timp după descinderi, profesorul Emilian Costache și Florin Merăuță, fostul student care intermedia șpaga, au fost reținuți și apoi arestați preventiv. Procurorii au dat mai multe detalii din dosarul de corupție, detalii pe care mulți dintre constănțeni le știau deja, în legătură cu circuitul șpăgilor de la acea vreme. Potrivit anchetatorilor, lectorul universitar a primit, în decurs de doar două săptămâni, suma de 5.725 de euro de la  17 studenți, prin intermediul lui  Răzvan Călin Ștefan, un alt student. 


Magistrații au putut viziona și imagini în care lectorul primea sume de câte 300 de euro, cu titlul de mită, din partea intermediarului Răzvan Călin Ștefan. Studenții ofereau bani pentru a primi în schimb o notă de trecere la examen. Avocații studenților l-au acuzat pe șeful catedrei de Matematică, Emilian Costache, că ar fi picat în mod intenționat mulți studenți, tocmai pentru a primi bani în schimbul notelor de trecere. 


Judecătorii au decis ca studenții Ersin Burasan, Victor Mihai Badea, Tinel Alexandru Constantin, Mihai Emanuel Grigoraș, George Ciprian Guzganu, Valentin Nicolae Țiripan, Mihai Cătălin Olaru, Ștefan Marius Maxim, Aurel George Gruia, Deniz Aliosman, Claudiu Alin Luca, Lucian Victor Niculescu, Cornel Dumitru Meilă, Iulian Florin Ghiță, George Ilie, Aurelian Lupu și Răzvan Călin Ștefan să fie condamnați la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare. 


Notă discordantă a făcut decizia în cazul lui George Ștefan Buja, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, acesta având antecedente penale. 


De asemenea, magistrații au decis confiscarea sumei de 5.725 de euro de la Emilian Antoli Costache. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.


Comentează știrea

EU
25 octombrie 2017
SPAGI

SLAB semnal ANTICORUPTIE........

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3736 secunde