Dosarul lui Hrebenciuc se reia de la zero. Instanța Supremă a anulat condamnarea în cazul retrocedărilor ilegale

220
Dosarul lui Hrebenciuc se reia de la zero. Instanța Supremă a anulat condamnarea în cazul retrocedărilor ilegale - hrebe84919100-1573509729.jpg

Articole recomandate

Înalta Curte a decis ca dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt acuzați foștii deputați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, dar și fostul ministru Tudor Chiuariu să se rejudece de la zero, procesul urmând să se desfășoare la Curtea de Apel Brașov.


Instanța supremă a respins o cerere a Parchetului General de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curții Constituționale de rejudecare a dosarelor de corupție.

Pe de altă parte, judecătorii au admis apelurile formulate de Ministerul Finanțelor, dar și de mai mulți inculpați, fiind desființată sentința dată în mai 2018, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

"În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părți civile statul român prin Ministerul Finanțelor Publice și Suciu Alina și de apelanții inculpați Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica și Sturdza Paltin Gheorghe împotriva sentinței penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind și pe intimații inculpați Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam și Varga Ioan Gheorghe. Desființează sentința penală apelată și trimite cauza Curții de Apel Brașov", se arată în hotărârea instanței.

Practic, prin această decizie a fost desființată sentința din mai 2018, prin care Viorel Hrebenciuc primise 2 ani de închisoare pentru trafic de influență, Ioan Adam - 2 ani de închisoare cu executare, iar fiul lui Viorel Hrebenciuc primise 2 ani cu suspendare.

De asemenea, au fost anulate condamnările primite de: Anca Roxana Adam (soția deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov) - 2 ani de închisoare cu suspendare; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 3 ani de închisoare cu executare, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani de închisoare cu executare.

Prin hotărârea dată de Instanța supremă au fost anulate și deciziile de achitare de care beneficiaseră fostul ministru Tudor Chiuariu și Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanță în ianuarie 2015 și Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția, solicitând să fie judecați prin procedura simplificată.

Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor și a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenției, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adițional pe numele fiului său.

Procurorii susțin că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte și Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situată pe raza județului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva.

Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o și a trimis cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluție favorabilă lui Paltin Sturdza.

Ulterior, după formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promiși anterior.

Anchetatorii DNA susțin că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Conform DNA, după pronunțarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu și Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

La începutul anului 2013, Ioan Adam și Paltin Sturdza le-au promis celorlalți membri ai grupului, pentru "serviciile lor", bani sau alte foloase (achiziționarea unei părți din teren la un preț foarte mic raportat la valoarea de piață).

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcționarilor cu atribuții în instituțiile locale, astfel încât aceștia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracțional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței bunurilor promise tatălui său de Adam și Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reședința Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafața de 43.277 ha, la prețul de 2.500 de euro/ha.

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeței de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga și Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva - Direcția Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix și 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În același context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza și Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din județul Bacău implicați în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arată că, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam și Paltin Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al Justiției pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6444 secunde