Dosarul „10 august” a fost clasat. „Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz!”

325
Dosarul „10 august” a fost clasat. „Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz!” - clasare10august-1614799785.jpg

Articole de la același autor

Mai mulți reprezentanți ai unor grupări civice au ieșit în stradă și au anunțat că vor ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Tribunalului București de a respinge, definitiv, cererea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) de redeschidere a dosarului „10 August”, în care era cercetat modul de intervenție al jandarmilor la protestul de pe 10 august 2018, din Piața Victoriei. Este vorba despre organizațiile Declic, Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Reset Iași și Brașovul Civic.

„Justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție al comunității Declic.

Reamintim că DIICOT a solicitat redeschiderea dosarului, în ceea ce îi privea pe col. Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, col. Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române, și comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. DIICOT a cerut să fie cercetați pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, arătând că respectivii au refuzat să răspundă întrebărilor în cadrul anchetei de la Parchetul Militar. Totodată, fostul procuror șef al DIICOT, Giorgiana Hosu a arătat că în dosar nu au fost audiate părți vătămate sau martori.

Reamintim că, pe 10 august 2018, la protestele din București au intervenit jandarmi din București, Craiova, Bacău, Ploiești și Constanța. După cele întâmplate, după ce imagini cu jandarmi care loveau protestatari au „împânzit” internetul și buletinele de știri, au fost deschise anchete. Inclusiv militarii din Constanța au fost chemați să dea declarații, dar s-a stabilit că niciun jandarm de la Constanța nu și-a depășit atribuțiile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0219 secunde