Dosar penal, soluționat după nouă ani. „Nu goleam conturi, mă jucam Counter Strike!”

459
Dosar penal, soluționat după nouă ani. „Nu goleam conturi, mă jucam Counter Strike!” - fondacordphishing2-1615134988.jpg
Acordul de recunoaștere a vinovăției l-a scăpat de închisoare pe un tânăr acuzat că în urmă cu nouă ani, împreună cu alți complici, neidentificați până în prezent, ar fi golit conturile bancare ale unor străini, prin atacuri de tip „phishing”. Tânărul folosea nickname-ul „hellgod_23” în cadrul activităților sale pe Internet, iar în fața anchetatorilor a afirmat, mult timp, că nu a făcut nimic greșit, doar… a jucat Counter Strike!

„Începând cu iunie 2012, mai multe bănci din România, respectiv UniCredit Țiriac Bank SA, Credit Europe Bank România și Banca Transilvania SA Cluj Napoca, au formulat plângeri penale prin care au reclamat că la data de 1 iunie 2012 au avut loc atacuri de tip phishing, ce au vizat clienții lor. Phishing-ul este metoda care constă în obținerea datelor confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar sau informații referitoare la carduri, folosind tehnici de manipulare a identității unei persoane sau instituții. Un atac de tip phishing constă în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic (e-mail) folosind programe de mesagerie instantă, în care utilizatorul este sfătuit să își dea datele confidențiale ale cardurilor sau conturilor bancare, precum și datele personale, invocând, în mod nereal, fie că s-a încercat accesarea ilegală în conturile de online banking, fie că banca a instalat un nou program”, se arată în concluziile anchetatorilor.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii DIICOT au stabilit că în „schema de înșelăciune” era implicat și Bogdan Alexandru R.; sau „hellgod_23”, cum era cunoscut în mediul online și nickname-ul sub care coresponda cu amicii săi.

Pe parcursul cercetărilor, tânărul a precizat că nu a „vânat” niciun străin și nu a luat bani de pe conturile nimănui. El a recunoscut că, într-adevăr, ar fi primit o listă cu e-mailuri și date ale unor persoane din străinătate, de la un anume „usa_dollar10”, căruia nu i-ar cunoaște identitatea reală. „Ia ăstea și vezi ce știi să faci cu ele!”, i-ar fi transmis necunoscutul cu care conversa des, în mediul online. Lista cuprindea date de la mii de persoane, din America și Europa. Totodată, inculpatul a susținut că în anul 2012, ianuarie – noiembrie, în mai multe rânduri i-ar fi fost sparte adresa de e-mail și contul de Facebook, „însă niciodată nu mi-am schimbat întrebările de siguranță ale adresei de e-mail pentru a împiedica în acest mod să nu mi se mai fure parola și adresa de e-mail”.


Ulterior, în contextul încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, tânărul Bogdan Alexandru R. a admis că a participat la trimiterea de spamuri pentru colectarea de date personale, dar că nu a beneficiat de sumele sustrase. Magistrații Tribunalului Constanța au dispus la sfârșitul lunii februarie – la nouă ani de la comiterea faptelor! – condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1435 secunde