Doliu în Israel după busculada soldată cu 45 de morți

735
Doliu în Israel după busculada soldată cu 45 de morți - 12-1619963242.jpg

Articole recomandate

O zi de doliu național a fost decretată în Israel, în urma accidentului soldat cu 45 de morți petrecut vineri dimineață la festivalul religios Lag B'Omer, informează BBC. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite la festivalul din nordul Israelului, după ce au rămas blocate într-un pasaj supraaglomerat. Aproape 100.000 de oameni, majoritatea evrei ultraortodocși, erau prezenți la festival.


Toate victimele au fost identificate. Printre morți sunt și 12 adolescenți și copii. Steagurile de pe clădirile publice au fost arborate în bernă, iar concertele și evenimentele sportive au fost amânate. Identificarea victimelor s-a oprit timp de 24 de ore vineri seară, pentru a marca Sabat-ul, ziua de odihnă. Începând de sâmbătă, după apusul soarelui, înmormântările s-au reluat. Peste 2.200 de oameni au donat sânge pentru cei răniți, printre care și premierul Bejnamin Netanyahu. Cel puțin 20 de oameni sunt încă în spital, mulți în stare critică sau gravă. Printre morți sunt tineri, rabini și două perechi de frați, scrie Times of Israel. Două dintre cele mai tinere victime sunt frații Moshe Natan Englander, 14 ani, și Yehoshua Englander, 9 ani, din Ierusalim. Cel puțin zece cetățeni străini se află printre victime.


Premierul Netanyahu a numit busculada drept unul dintre cele mai grave incidente pe timp de pace și a promis să efectueze o anchetă pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.


Există semne de întrebare privind responsabilitatea pentru incident. "Odată ce vom termina de identificat și îngropat victimele, vom sta în fața camerelor și vom asuma responsabilitatea" pentru cele întâmplate, a declarat, sâmbătă, ministrul pentru Siguranță Publică, Amir Ohana. "Sunt responsabil, dar responsabilitatea nu este echivalentă cu vina", a adăugat el.


Se adună dovezi potrivit cărora se știa faptul că locul unde s-a desfășurat festivalul prezenta riscuri de siguranță, fiind declarat periculos de ani de zile de către autorități. Unii sugerează că autoritățile și poliția nu ar fi acționat corespunzător pentru a reduce dimensiunile festivalului din respect pentru rabinii cunoscuți și politicieni.


Peste jumătate din populație Israelului este vaccinată împotriva Covid-19, dar adunările publice se desfășoară încă cu restricții. Oficialii aprobaseră numărul de 10.000 de participanți la festivalul Lag B'Omer, însă presa israeliană scrie că la festival erau de 10 ori mai mulți oameni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6208 secunde