DNA cere pedepse majorate în Dosarul Gala Bute

446
DNA cere pedepse majorate în Dosarul Gala Bute - udrea-1525875011.jpg

Articole recomandate

Procurorii DNA au cerut miercuri, la Instanța supremă, sporirea pedepselor primite de inculpații judecați în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.


La Înalta Curte de Casație și Justiție are loc miercuri ultimul termen în dosarul "Gala Bute", ocazie cu care procurorul de ședință a cerut admiterea apelului formulat de Direcția Național Anticorupție și sporirea pedepselor primite în primă instanță de Elena Udrea și fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obeja, dar și pentru ceilalți inculpați.

Anchetatorii au solicitat, totodată, condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, achitat de instanța de fond pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Cu privire la Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Marius Botoroagă, condamnați cu suspendare în primă instanță, procurorul a cerut stabilirea de pedepse cu executare.

La începutul dezbaterilor pe fond, președintele completului de judecată a informat că pronunțarea în acest dosar va fi anunțată peste două săptămâni.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită și abuz în serviciu.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al FRB, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare, și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis atunci ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri, potrivit Digi24.ro.

Instanța a mai dispus și ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanțelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a PDL și Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alți funcționari din minister să își încalce atribuțiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituției și creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Elena Udrea este judecată în lipsă. Fostul ministru este în continuare fugită în Costa Rica unde a cerut azil politic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3332 secunde