Dispută pe pământuri, în Grindul Chituc, repusă pe tapet!

1757

Articole de la același autor

De aproape două decenii, două administrații locale, respectiv Corbu și Săcele, cât și Armata își dispută dreptul de proprietate de câteva mii de hectare din Grindul Chituc și din apropierea acestuia. Șirul proceselor din urmă este lung și noi acțiuni au fost deschise în instanță. Căci, și în prezent, administrația locală din Corbu consideră că localitatea a fost deposedată pe nedrept de mii de hectare de la granița cu vecinii.

Disputele legale care vizează mii de hectare din Grindul Chituc se întind pe aproape două decenii. Pe de o parte, disputele au fost între administrația comunei Corbu și Ministerul Apărării Naționale, vizând inclusiv o parte din terenurile unității de la Capu Midia, care, în urma retrocedărilor făcute de autoritățile locale, au ajuns la terți. Într-un final, după ani de procese, judecătorii au decis că terenurile aparțin Armatei și că nimeni nu se poate atinge de ele. Mai multe procese s-au desfășurat în perioada 2009 – 2011, ba chiar a fost dată și o hotărâre de Guvern care stipulează dreptul Ministerului Apărării Naționale asupra terenurilor disputate, de aproximativ 400 de hectare.

Pe de altă parte, neînțelegeri vechi care nu și-au găsit încă soluționare sunt și între comunele Corbu și Săcele, care-și dispută linia de graniță. De fapt, își dispută Grindul Chituc: aparține de Corbu sau de Săcele? De prin 2000, a început lungul șir al proceselor, în încercarea de a stabili unde este granița dintre cele două comune și cui aparțin, de fapt, respectivele hectare. Iar lungul șir al proceselor nu s-a încheiat. În vara lui 2020, Primăria Corbu a chemat în judecată comuna Săcele, Instituția Prefectului și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, în încercarea de a-și recupera terenurile. De atunci până în prezent, judecătorii au „plimbat” dosarul de la o instanță la alta, pentru a stabili cine are competența soluționării lui. Săptămâna trecută, la termenul din 27 ianuarie, magistrații Curții de Apel Constanța au hotărât, definitiv, „competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanța”.

„Se reia aceeași problemă veche, privind grănițuirea dintre comuna noastră și Săcele, aspect care nu a fost soluționat până în prezent. La un moment dat, demersurile juridice au fost oprite, acum sunt demarate din nou. S-a decis că dosarul va fi repus pe rol la Tribunalul Constanța, rămâne de văzut ce se va stabili”, a afirmat primarul Vasile Lumânare pentru „Cuget Liber”.

Ceartă care datează din comunism!


Neînțelegerile dintre cele două administrații publice locale au început la câțiva ani de la Revoluție. Dacă în 1981, o suprafață de aproximativ 4.000 de hectare figura ca aparținând de Corbu, în 1986, terenurile au apărut în evidența de la Săcele, într-o adresă a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Prin anii 1990, în momentul în care au început retrocedările, Agenția Domeniilor Statului a transmis către autorități că pot începe să predea foștilor proprietari terenurile din componența IAS-urilor, neproductive. Terenurile disputate erau cuprinse în cadrul unităților agricole din Săcele. Iar administrația din Săcele s-a mișcat mai repede. A întocmit documentația necesară și a început să retrocedeze terenuri, care erau însă cuprinse și în inventarul comunei învecinate. Mai mult, la un moment dat a intrat în „ecuație” și Administrația Biosferei Delta Dunării, ridicându-se întrebarea dacă terenurile pot face obiectul retrocedării și dacă nu fac parte din arie protejată. În ciuda numeroaselor procese, disputa dintre cele două comune și granița încă nu au fost clarificate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.6402 secunde