Diplomatul rus implicat în accident, rechemat de urgență în Rusia

194
Diplomatul rus implicat în accident, rechemat de urgență în Rusia - accident-1351091528.jpg
Diplomatul rus implicat în accidentul auto care a avut loc duminică în București urmează să părăsească teritoriul României în scurt timp, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis RTV.NET. De asemenea, MAE precizează că ambasadorul rus la București a comunicat și faptul că autoritățile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de autoritățile de la București, cu privire la ridicarea imunității diplomatului.
Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Sergeevici Malghinov, a precizat, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat Bogdan Aurescu de miercuri că autoritățile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României, cu privire la ridicarea imunității diplomatului și a exprimat speranța că relațiile bilaterale nu vor fi afectate. De asemenea, ambasadorul rus a precizat că autoritățile de la Moscova vor efectua o investigație minuțioasă și detaliată în speță, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la București al diplomatului în cauză și rechemarea lui imediată în Rusia.

MAE a precizat că a făcut un demers de urgență pe lângă ambasadorul rus în care a subliniat că nu se justifică o plecare imediată a diplomatului.

"Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reacționat "exprimând regretul puternic al autorităților române pentru faptul că partea rusă nu a acceptat solicitarea părții române, mai ales având în vedere că renunțarea la imunitatea de jurisdicție este o posibilitate prevăzută de Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961. A adresat solicitarea ca Ambasada Federației Ruse la București și diplomatul în cauză să coopereze pe deplin cu autoritățile competente pentru derularea în cele mai bune condiții a procedurilor legale prevăzute de legislația română în vederea stabilirii circumstanțelor accidentului. Totodată, a adresat solicitarea părții române ca autoritățile judiciare ruse să adopte măsurile necesare pentru judecarea diplomatului în cauză în cel mai scurt timp, în aplicarea prevederilor relevante ale Convenției de la Viena din1961, pe baza elementelor de probă existente și a constatărilor organelor de anchetă române. Secretarul de stat a reiterat sensibilitatea deosebită a subiectului, subliniind inclusiv declarațiile cele mai recente, din cursul zilei de 24 octombrie, pe această temă ale Prim-ministrului României, dlVictor Ponta. Astfel, secretarul de stat a menționat că Româniarespectă convențiile internaționale la care este parte, dar pretinde să fie respectată ca stat în relațiile internaționale. De asemenea, a arătat că autoritățile române vor acorda toată atenția, în mod activ, evoluțiilor legate de acest caz", se arată în comunicatul MAE.

În comunicarea MAE se mai arată că "din informațiile parvenite ulterior întâlnirii reprezentantului MAE cu ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Sergeevici Malghinov, a rezultat că diplomatul rus implicat urmează să părăsească teritoriul României în scurt timp" și că MAE a făcut de urgență un demers pe lângă ambasadorul rus, subliniind că nu se justifică o plecare imediată adiplomatului, acesta beneficiind oricum de imunitate diplomatică.

"În opinia MAE, transmisă părții ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepția publică asupra modului de abordare și disponibilității părții ruse față de acest caz. MAE a subliniat că, în condițiile în care Convenția de la Viena garantează libera circulație a tuturor diplomaților, inclusiv ieșirea de pe teritoriu statului de reședință, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral și exclusiv părții ruse", mai precizează Ministerul de Externe român în comunicatul de presă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8462 secunde