Din cauza crizei, nici morților nu li se mai face dreptate!

1161
Din cauza crizei, nici morților nu li se mai face dreptate! - accidentrutierpiatradn22microbuz-1330880688.jpg

Articole de la același autor


Peste o sută de accidente petrecute în Constanța, unele chiar din 2008, nu au fost soluționate nici până în prezent de oamenii legii. Motivul: Poliția Constanța nu a avut bani să achite contravaloarea actelor medico-legale, fără de care nu pot fi încheiate cercetările.

Fără actul medico-legal, nici măcar nu se poate începe urmărirea penală, a arătat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Constanța. Iar în aproximativ o sută de dosare, dintre care multe soldate cu morți, nu a fost atașat la dosar niciun act medico-legal. Nu au fost luate de la Serviciul de Medicină Legală Constanța, căci nu au fost fonduri pentru a achita contravaloarea lor (orice act medico-legal, chiar dacă a fost realizată expertiza, este eliberat abia după ce este plătit!).
Potrivit polițistului, în această situație sunt și dosare întocmite în urma unor accidente mortale petrecute în 2008 sau 2009. Un exemplu este dosarul întocmit acum patru ani, în urma accidentului de la Piatra, dintre un microbuz cu pasageri și un TIR, soldat cu decesul a cinci persoane.
"Este nefiresc, dacă te gândești că finalizarea trebuie să survină în cel mai scurt timp. Dar este cunoscută situația financiară a țării. Este ca la spital: pentru a te trata, ai nevoie de medicamente, care trebuie achiziționate cu fonduri", a afirmat comisarul șef Dogaru.
Astfel, copiind practica din spital, și polițiștii au înștiințat rudele sau pe cei implicați în accidente că au posibilitatea să-și achite singuri examinările medico-legale, dacă vor ca dosarele să fie încheiate mai repede.
"Din noiembrie 2011, aproximativ 70 de persoane și-au plătit singure examinările medico-legale. Au posibilitatea aceasta, iar banii îi pot recupera, dacă aprobă instanța de judecată, în urma procesului penal. Se procedează astfel în cazul accidentelor cu răniți. Rămân însă cele soldate cu morți", a adăugat polițistul. Pe de o parte, în cazul accidentelor soldate cu morți, și costurile sunt mai ridicate, pe de altă parte sunt și cazuri când familiile nu vor să achite facturile, conștiente că mortul a fost de vină… Așa că în unele dosare cercetările trenează de cinci ani!

Excepții fac "urgențele judiciare"
Există însă și excepții, după cum au subliniat atât cms. șef Tudorel Dogaru, cât și dr. Marius Popa, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța.
"Nu este obstrucționată aplicarea justiției. În cazurile de urgență judiciară, adică atunci când este vorba de infracțiuni grave, ce pot presupune privarea de libertate a suspectului, expertizele medico-legale sunt eliberate în cel mai scurt timp și apoi ne reglăm cu achitarea facturii", a afirmat medicul legist.
În rândul "urgențelor judiciare" intră omorurile, tâlhăriile, accidentele soldate cu decese, când șoferul a consumat băuturi alcoolice sau substanțe narcotice etc.

Cât costă rezolvarea unui caz?
Prețurile actelor medico-legale diferă în funcție de complexitatea expertizei. Astfel, pentru realizarea unei necropsii, Medicina Legală cere aproximativ 300 de lei, dar pentru o alcoolemie 16 lei. Realizarea unei expertize psihiatrice a unui criminal sau a altui tip de suspect costă aproximativ 160 de lei, iar un raport constatator în jur de 40 de lei. Prețurile au fost stabilite în urmă cu zece ani, a arătat dr. Marius Popa și nu au fost modificate de atunci.
"În trecut, mai precis la începutul lui 2011, eram pe punctul de a ne bloca activitatea din cauza lipsei de fonduri - trebuie menționat că exceptând salariile, restul cheltuielilor, respectiv consumabilele pentru aparatură, întreținerea etc., sunt suportate din banii facturați de la Poliție și Parchet. Începând din mai 2011 și-au achitat din datorii. Nu sunt la zi, dar primim suficient pentru a nu mai exista problemele care erau înainte", a afirmat șeful SML Constanța.
În schimb, instituția care este la zi cu datoriile către Medicină Legală este Parchetul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Martie 2012
Stire din Eveniment : Accident rutier la Ovidiu
Pagina a fost generata in 0.4594 secunde