DIICOT a trimis autorităților din Marea Britanie cererea de audiere a jurnaliștilor Sky News

106
DIICOT a trimis autorităților din Marea Britanie cererea de audiere a jurnaliștilor Sky News - sky-1471680570.jpg
Procurorii DIICOT au transmis autorităților britanice cererea de audiere a jurnaliștilor de la postul de televiziune britanic Sky News care au realizat reportajul despre un presupus trafic de arme din România.


Cel mai probabil audierea ar putea să se facă în Marea Britanie.

Trei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din România au fost puși sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false, potrivit motivării arestării preventive a celor trei cetățeni români care au apărut în materialul jurnalistic.

Extinderea și începerea urmăririi penale față de cei trei a fost dispusă de procurorii DIICOT pe data de 11 august.

Pe 12 august, cei trei bărbați care au jucat rolul unor traficanți de arme în reportajul Sky News au fost arestați preventiv.

Un judecător pentru drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București a decis, vineri seară, arestarea preventivă a fraților Atilla Csaba Pantics și Levente Pantics, precum și a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia judecătorului vine după ce suspecții au fost audiați aproximativ trei ore la Curtea de Apel București.

Cel care a intermediat realizarea filmării, Mihai Aurelian Szanto și frații Atilla Csaba Pantics și Levente Pantics pot ataca decizia judecătorului cu o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie news.ro

Ei au fost puși sub acuzare pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

"Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spațiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării", au arătat procurorii DIICOT care instruentează această anchetă.

DIICOT susține că faptele prezentate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au creat o stare temere și un sentiment insecuritate în rândul populației civile.

"Jurnaliștii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigației jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărțită între inculpații Pantics Attila-Csaba și Pantics Levente", spun procurorii.

Prim-ministrul Dacian Cioloș consideră că este inadmisibil modul în care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme în România, el afirmând că "nu poți denigra o țară fără să ai dovezi".

Premierul a spus că a cerut ca autoritățile române să ia poziție față de reportajul Sky News întrucât este vorba de o denigrare a României.

Postul de televiziune Sky News a anunțat, miercuri, că susține în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupușii traficanți de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris pe Twitter, că informațiile sunt reale și a negat că ar fi vorba despre o înscenare, menționând că au loc arestări și că Guvernul este pus în dificultate.

Ulterior, în cursul nopții de miercuri spre joi, Ramsay a postat pe Twitter încă trei mesaje în care dă asigurări că materialul nu este regizat și afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazați apar numai membrii echipei de filmare, nu și "intermediarul" din reportaj.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5662 secunde