Dezastrul de pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu. "Este distrusă rezervația!"

1364

Articole de la același autor

Tot mai mulți turiști și constănțeni se îndreaptă, în această vară, spre plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, în căutare de o oază de liniște. Speră că în locurile respective vor fi mai puține persoane și, astfel, vor putea respecta distanțarea socială.

În realitate, atrag atenția reprezentanții Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, week-end de week-end, numărul celor care se îndreaptă spre zonele respective este din ce în ce mai mare, numărul celor care nu respectă regulile la fel, iar rezervația are de suferit.

"Cu toate semnalele trase de inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, mulți dintre turiștii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia au continuat să încalce legea și regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervația Biosferei Delta Dunării", au transmis reprezentanții rezervației.

De exemplu, sâmbătă, 18 iulie, pe plajele de la Vadu, Corbu și Midia, au fost în jur de 13.200 de turiști și peste 2.250 de mașini; ziua următoare, 19 iulie, au fost aproximativ 6.500 de turiști și 1.700 de mașini. Pentru contravențiile constatate, au fost aplicate un număr de 50 de sancțiuni, pentru campare ilegală și pentru accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei.

Specialiștii atrag atenția că mașinile sunt parcate pe dune aflate în rezervație, fiind distrusă vegetația și habitatul animalelor.

"Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră.

Din evaluarea efectuată de reprezentanții ARBDD, s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee («dune gri»), care necesită o atenție specială.

Facem încă o dată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora și fauna locală, peisajul și caracteristicile naturale ale zonei de coastă și de a menține pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum și a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislația în vigoare", au mai arătat reprezentanții ARBDD.

Prefectul Constanței a făcut apel la bun simțul turiștilor

La rândul lui, prefectul George Niculescu a făcut un apel către turiști, să conserve plajele sălbatice.

"Este sezon estival, înțeleg afluența de turiști, dar aceștia au loc în stațiunile consacrate de la malul mării. De ce să sufocăm niște petice rămase așa cum le-a lăsat Dumnezeu? Vorbim totuși de arii protejate, iar acest lucru este imposibil atunci când mașinile parchează pe habitate Natura 2000.

Salut apelul făcut de ARBDD, care a marcat week-end-ul trecut drept un dezastru. Pe litoral este loc pentru toată lumea, atât timp cât vom da dovadă de bun simț, de responsabilitate și vom avea un comportament civilizat", a afirmat prefectul Constanței. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4697 secunde