Contraamiral Petre Zamfir, supraviețuitor al celui de-Al Doilea Război Mondial:

"Desființarea serviciului militar obligatoriu, o mare greșeală!"

1090
5

Articole de la același autor

În Al Doilea Război Mondial, a văzut, de pe puntea distrugătorului "Regina Maria", cum flota sovietică se apropia amenințător de țărmul Constanței, în iunie 1941. Era încă un adolescent, dar nu privea războiul cu frică! Având în vedere propria experiență, contraamiralul Petre Zamfir spune că România a făcut cea mai mare greșeală atunci când a desființat serviciul militar obligatoriu. 


La sfârșitul lui iunie 1941, rușii se îndreptau amenințător spre portul Constanței, ce le-a stat ca un ghimpe în coastă, în Al Doilea Război Mondial. Așa că au pornit atacul asupra Constanței cu distrugătoarele "Moskva" și "Harkov", însoțite de alte nave. 


Lupta de la poarta Constanței 
La vremea aceea, Petre Zamfir, astăzi contraamiral în rezervă, veteran de război și ultimul supraviețuitor ale echipajelor de pe submarinele "Delfinul" și "Rechinul", din timpul conflictului armat mondial - era elev sergent stagiar în stagiu pe distrugătorul "Regina Maria". Își amintește că se afla pe puntea distrugătorului, alături de căpitan, când a observat inamicul la orizont. 


"Eram de cart, la comandă, când am văzut două puncte la orizont. Am anunțat urgent comandantul și s-a dat alarma de luptă. Cele două distrugătoare rusești au luat poziția de front, pentru a ataca", își amintește veteranul de război, astăzi ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani. 


Ulterior, s-a dezlănțuit iadul. "Imediat, rușii au pornit atacul. Un proiectil a trecut pe deasupra catargului distrugătorului nostru, ca o limbă de foc. Apoi, un proiectil s-a înfipt în mal, un altul a lovit un vagon cu muniție, din gara Palas", a continuat istorisirea contraamiralul. 


Românii au ripostat; distrugătorul "Mărășești", angrenat de asemenea în luptă, a tras asupra distrugătorului "Harkov", în vreme ce între distrugătoarele "Moskva" și "Regina Maria" continua schimbul de focuri. 


La bordul celor două distrugătoare românești, își amintește veteranul de război, erau marinari ce făceau stagiul militar în termen sau elevi ai școli de ofițeri de Marină. Tineri fără experiență, dar pe care războiul îi învățase să uite de frică! "Eram 200 de militari în termen, eram tineri, dar nu ne era teamă", a completat veteranul. 


Într-un final, distrugătorul "Harkov" s-a retras, avariat, în vreme ce "Moskva" s-a scufundat. Că și-a găsit sfârșitul în adâncurile Mării Negre urmare a unui proiectil trimis de pe distrugătorul românesc, că de vină au fost minele marine… cert este că militarii români au ținut piept cu eroism armatei ruse. De altfel, a adăugat contraamiralul Zamfir, acesta a fost doar un alt exemplu al curajului militarilor români și a îndârjirii de a-și apăra țara. "De exemplu, din cele 47 de submarine sovietice cu care ne-au atacat rușii, 17 au fost distruse. România a intrat cu trei în război și toate au ieșit întregi!", a completat veteranul de război. 


În prezent, epava distrugătorului "Moskva" este pe fundul Mării Negre, la aproximativ 20 de kilometri de țărmul constănțean și la o adâncime de aproximativ 40 de metri; scafandrii au descoperit locul unde este scufundată, au cercetat epava pe exterior, dar explorarea acesteia nu a continuat. 


Vor ajunge să moară nevinovați! 
Astăzi, în contextul în care se vorbește despre amenințarea unui alt conflict armat mondial în apropierea graniței României, când Rusia are trupe armate în Ucraina, contraamiralul în rezervă Petre Zamfir spune că autoritățile române au greșit atunci când au desființat serviciul militar obligatoriu. 


"S-a spus că Armata consumă și nu produce! Da, consumă, dar produce o dată și bine! Una din cele mai mari greșeli a fost desființarea serviciului militar obligatoriu. La nemți, de exemplu, sunt două categorii de militari: cei voluntari și cei care efectuează serviciul militar obligatoriu. Ar fi trebuit să-l păstreze. Acum, chiar dacă i-ar recruta pe tineri, ce să faci cu ei? Cum să-i pui să țină arma în mână? Ajung să moară nevinovați, nu au niciun fel de pregătire militară", a concluzionat veteranul de război Petre Zamfir.


Comentează știrea

Luci
4 aprilie 2015
....

La multi ani! Multumim ca datorita unor eroi ca dumneavoastră suntem noi azi aici. Multa sanatate domnule

cetatean
4 aprilie 2015
....

D-le veteran, respect ptr varsta si experienta d-voatra de viata dar nu va dati cu parerea in ceea ce priveste serviciul militar obligatoriu. Faptul ca ati fost erou de razboi si au murit bunici/strabunici aparand tara, a salvat Romania de anii negri de influenta sovietica?A fost mai bine ptr noi? Romania a fost doar o moneda de schimb. Bunicul meu a fost ofier de cariera in Armata Regala. A fost prigonit, de comunisti, dupa razboi, nu de catre rusi ci de catre ai nostri.......Cum poti sa explici tinerilor ca la nevoie sa isi sacrifice viata ptr tara? A?! Cum? In caz de razboi, toate beizadelele (cei care o duc bine si acum) o vor sterge in tari neutre, isi vor transfera banii iar politicieni in linia I nu ai vazut nici pe vremea matale, corect? Asa! Si cand te intorci de la razboi, ce gasesti? Aceeasi politicieni care vor lua decizii ptr propriilelor interese. Mai vad pe forumuri fel si fel de "viteji" care ii numesc lasi si tradatori pe cei care refuza sa se inroleze, dar fac pariu ca aceasi viteji sunt curajosi doar la tastatura calculatorui si in caz de "razbel" vor fi primii care se pun la adapost!

bursuc
4 aprilie 2015
ce rost are sa fi un erou al tarii sa ajungi batjocura ptr comunisti?

Asa este multi eroi si viteji care au avut curajul sa se inroleze pe prima linie de razboi ptr a apara tara au ramas intregi si nevatamati au ajuns batjocura comunistilor si in ziua de astazi sluga la mafia neagra parlamentara si a senatului Romaniei?Taxe si TVA-uri de lux ptr mafia Romaniei? Pai nu ca este si normal sa nu te mai intereseze tara de unde provii?Nu se merita sa iti vinzi tara si sa o lasi pe mana razboiului politic mafiot ?

mai mai
5 aprilie 2015
ce pacat

Daca fugeai din tara in vremea comunismului te considera tradator de tara sau ca iti vinzi tara. In aceste zile au reusit mafiotii sa ne vanda pe bani si ieftin tara. Unde mai este valoarea eroilor veterinari de razboi?

rodica
5 aprilie 2015
oferta anului, acum pentru toti!

Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4325 secunde