Descoperire halucinată în penitenciar! S-au găsit osemintele unor deținuți politici

270
Descoperire halucinată în penitenciar! S-au găsit osemintele unor deținuți politici - penitenciar-1529409641.jpg

Articole recomandate

Reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au desfășurat, în perioada 7-13 iunie, o nouă campanie de investigații arheologice în orașul Tîrgu Ocna, județul Bacău, ocazie cu care au fost descoperite osemintele a trei victime care ar fi decedat în penitenciarul din localitate, scrie romaniatv.net

"Cercetările au fost efectuate de echipa arheologică a institutului, alcătuită din specialiști angajați și colaboratori. În teren s-a conlucrat cu procurorul militar de caz, cu polițiști criminaliști și cu medici legiști. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Televiziunea Română, având aprobarea și susținerea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În plan tehnic și logistic am fost sprijiniți de Primăria orașului Tîrgu Ocna, Parohia Ortodoxă din Tîrgu Ocna-Poieni și de câteva persoane voluntare din localitate. (...) Lansăm un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în penitenciarul de la Tîrgu Ocna, pentru a contacta pe orice cale institutul în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate", se arată într-un comunicat de presă remis, marți, de IICMER.

Conform unei evidențe provizorii bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, în penitenciarul din Tîrgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, un număr de 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au decedat în timpul detenției. Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, aflată în Parohia Poieni.

Înmormântările s-au făcut într-o zonă separată a cimitirului, folosită în trecut pentru nevoile funerare ale penitenciarului. Trupurile defuncților au fost depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului. Între anii 1977 și 1997, timp în care imobilul penitenciarului a adăpostit un Sanatoriu pentru bolnavi psihici, mulți dintre pacienții decedați aici au fost îngropați tot în această zonă a cimitirului. În ultimele decenii, terenul unde au fost îngropați deținuții a fost cedat treptat credincioșilor din parohie pentru locuri de veci. Ca urmare, gropile de înhumare au afectat, parțial sau integral, multe din mormintele deținuților și ale bolnavilor psihic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4144 secunde