Descinderi în forță la un grup infracțional, cu ramificații în mai multe țări

205
Descinderi în forță la un grup infracțional, cu ramificații în mai multe țări - craiova352358100-1564050795.jpg

Articole recomandate

Mascații au descins la 14 adrese din Craiova, dar și din alte localități din județul Dolj într-un dosar de fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA și spălare a banilor.
Mai multe percheziții au loc, la această oră, în municipul Craiova, la locuințele unor persoane de etnie romă de pe strada Bucovăț. 


În zonă au ajuns, în această dimineață, jandarmi și mascați, urmând ca autoritățile să ofere informații despre aceste descinderi.


La data de 25.07.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.C.C.O. - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată și Serviciul Antidrog, B.C.C.O. - Craiova au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Craiova și București, precum și în localitățile Salcia și Argetoaia din județul Dolj.


În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum și a altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - SUA și spălare a banilor.


În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracțională din Mexic, unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.


Activitatea infracțională a constat în instalarea de sisteme de tip ,,skimming" pe diferite bancomate, din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, și ulterior utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conținute.


Pentru a asigura suportul tehnic al activităților infracționale realizate, membrii grupării au recrutat din România, persoane care aveau cunoștințe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice și componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare.


După obținerea în mod fraudulos a datelor informatice erau formate echipe compuse din alți membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.


În contextul desfășurării acestor activități ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetățenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar și protejarea demersurilor infracționale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată.


În vederea desfășurării în bune condiții a activităților infracționale, pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electroniști, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violență, membrii grupării au interacționat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și București. 


Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan", atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.


În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia.


La data 02.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.


Ulterior, la data de 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de o altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării.


În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate și indisponibilizate 6 autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 USD, 16.550 EURO, 8450 lire sterline, 1 pistol cu glonț calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux,51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.


La sediul D.I..I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi aduși, în vederea audierii, un număr de 5 suspecți.


Activitățile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autoritățile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România, respectiv organe judiciare din Mexic.


La acțiunea operativă desfășurată a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.


Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Dolj, Direcției Generale Anticorupție și DGPMB – SERVICIUL OMORURI, precum si lucrătorilor din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Țepeș", respectiv Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al I.G.P.R.


Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3462 secunde