Departamentul de Stat american cere Parlamentului României să respingă legile justiției

Marţi, 28 Noiembrie 2017
191
Departamentul de Stat al SUA a publicat pe siteul oficial al instituției o declarație prin care cere României să renunțe la modificarea legilor justiției, care, atrag atenția oficialii americani, "afectează lupta anticorupție și independența judiciară".


"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", arată Departamentul de Stat american.

Ca reacție la acestă declarație, Florin Iordache a afirmat, în direct la TVR1: "Acolo se spune de propunerile ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independența justiției".


Declarația Departamentului de Stat american vine după ce și ambasadorul american la București, Hans Klemm, a avut o reacție la dezbaterile din Parlament privind legile justiției și a declarat: "Urmărim foarte atent forma în care vor ieși legile în urma discuțiilor din Parlament. Avem îngrijorări foarte serioase, cel puțin în privința propunerilor inițiale făcute de ministrul Justiției."
Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.385 secunde