Demolare cu scandal la Hotelul Histria

5645
9
Desfășurare impresionantă de forțe, ieri dimineață, în stațiunea Mamaia. Polițiști, mascați din cadrul Serviciului de Intervenție Rapidă, jandarmi și inspectori  în construcții au fost prezenți, încă de la primele ore ale zilei, la Hotelul Histria din stațiunea Mamaia, pentru a se asigura că acțiunea de demolare a unei părți din unitatea de cazare  va fi dusă la bun sfârșit. La fața locului, au fost prezenți și prefectul Claudiu Palaz, comisarul șef Valentin Burlacu, șeful Poliției Constanța, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, și Petrișor Cruceanu, șeful Inspectoratului Județean în Construcții.  "A sosit vremea ca legea să nu mai aibă statut de recomandare și să fie respectată!", a subliniat Petrișor Cruceanu, șeful inspectorilor în construcții, drept explicație privind acțiunea de ieri.

Aproape jumătate  din hotel, construit ilegal

Concret, spun reprezentanții autorităților de stat, demolarea este realizată "în baza prevederilor legale privind desființarea construcțiilor cu destinație turistică din stațiuni, executate fără autorizație de construcție și aflate pe terenuri proprietate publică ori privată".  Potrivit reprezentanților Ministerului Turismului, afaceristul George Bosînceanu, proprietarul "Histriei", a adăugat clădirii două etaje și a înconjurat-o de o structură de lemn, în perioada 2008 - 2010, pentru a realiza terase, începând de la nivelul parterului până la etajul al treilea, dar fără a avea autorizație pentru nicio lu-crare. Concret, suprafața hotelului a fost mărită cu aproximativ 40%. În plus, inspectorii în construcții au constatat că lucrările nu corespund normelor în vigoare și pun în pericol siguranța celor aflați în imobil. "Ministerul l-a somat pe proprietarul construcției ilegale, încă de anul trecut, și în repetate rânduri, să o demoleze. Ultima somație a fost înaintată vineri, 23 decembrie, dar proprietarul nu i-a dat curs și a refuzat din nou să aplice legea. Drept urmare, astăzi (n.r. - ieri), Direcția Generală de Lucrări Publice din cadrul ministerului, alături de alte instituții abilitate au demarat acțiunea de demolare", se precizează în comunicatul de presă transmis de ministerul de resort.

Amenințări de sinucidere

Acțiunea de demolare nu a fost lipsită de incidente. Unul dintre chiriași, care nu era în unitatea de cazare în momentul când forțele de ordine și angajații "Histriei" au golit camerele de bunuri, a avut neplăcuta surpriză să-și găsească laptopul distrus. "Iată ce găsesc eu aici, după 24 de ore de muncă! Ce au avut cu laptopul meu, era așezat pe pat, de ce l-au trântit? În plus, nu-mi găsesc hainele. Patronul mă trimite la autorități, jandarmii m-au trimis înapoi la el. A trecut mai bine de o oră de când am ajuns la hotel și nu poate nimeni să-mi spună unde sunt lucrurile mele", ne-a declarat Marian, chiriașul nemulțumit. Alți doi chiriași au recurs, însă, la o metodă mai drastică de protest împotriva măsurii autorităților: s-au urcat pe acoperișul hotelului, amenințând să se arunce în gol. S-au justificat spunând că nu ar avea unde să locuiască, în altă parte. Unul dintre ei a coborât în scurt timp, "dovedit" de gerul aprig, în vreme ce vecinul lui de palier i-a ținut pe oamenii legii în suspans aproape două ore. Nici explicațiile comisarului șef Emanoil Moraru, singurul negociator al Poliției Constanța, nici cele ale afa-ceristului George Bosînceanu, cum că i se va oferi o altă cameră la etajele inferioare, nu au avut darul să-l lămurească. Abia după ce au sosit echipajele de pompieri cu o scară rulantă, a fost convins să renunțe la protestul la înălțime. Trebuie precizat, însă, că surse neoficiale din rândul polițiștilor au susținut că acțiunea de protest ar fi fost "comandată" de proprietarul unității, într-o încercare de a dramatiza acțiunea de demolare. Afirmațiile acestea au fost dezmințite de afacerist, care a ținut chiar să-i strige protestatarului că "ar fi mai bine să cobori, pentru că îmi îngreunezi și mie situația, spun că eu te-am pus!".

"Este un abuz. Histria nu e hotel!"

După aproximativ jumătate de zi, odată piedicile depășite (protestatarii duși la Poliție, chiriașii scoși temporar din camere), s-a trecut la demolarea propriu-zisă. Ieri, a avut loc prima parte a operațiunii, fiind pusă la pământ extinderea din lemn, care înconjura unitatea. În zilele următoare (inspectorii de construcții au preconizat că acțiunea va dura mai bine de o săptămână), vor fi demolate și ultimele două nivele ale unității. Referitor la acțiunea ce a vizat clădirea pe care o deține, afaceristul George Bosînceanu ne-a declarat: "Este un abuz, pentru că au venit pe ordonanța 41/2010, în care se stipulează că se dărâmă orice clădire care are destinație turistică sau este la mai puțin de 200 de metri de linia de coastă. Nu au temei legal, căci eu am anunțat ministerul de resort că nu am destinație turistică și am 205 metri de la linia de coastă. În plus, mă judec pentru a intra în legalitate, trebuia să aștepte hotărârea judecătorească. Am să le fac plângeri penale și am să-i acționez în instanță".

Chiriași rămași fără căldură

De altfel, o altă nemulțumire, atât a patronului, cât și a chiriașilor aflați la etajele 1 - 3 este că au rămas fără căldură. În timpul demolării extinderii de lemn, au fost distruse și aparatele de aer condiționat. "Sunt 80 de oameni cazați aici, printre care și copii. Au rămas fără căldură în plină iarnă", a adăugat afaceristul constănțean. Demolarea a fost estimată la aproximativ 200.000 de euro și a fost suportată de Direcția de Lucrări Publice din cadrul Ministerului Turismului, dar banii urmează să fie recuperați, pe calea legală, de la afaceristul Bosînceanu. 

Comentează știrea

placinta gheorghe
28 decembrie 2011
demolare

prezenta prefectului,comandantului politiei,fortelor de interventie rapida,sbb,skk,mms,sri,etc demonstreaza ca a fost un ordin dat de la bucuresti,un ordin politic de pedepsire aluibosanceanu.cred ca nu avea autorizatie pentru toate lucrarile executate dar nu exista hotarare definitiva si nici autorizatie pentru demolare care sa arate ce se demoleaza si ce ramane in picioare..parca a fost o executie din evul mediu cand grofii asistau la tragerea pe roata.

metin cerchez
28 decembrie 2011
un abuz de drept-un precedent periculos-fara hotarire judecatoreasca-mafie

nu am nici o legatura cu g bosinceanu cum vor unii sa creada dar e un abuz al unui procuror-teodor nita-care a mai fost dat afara de 2 ori din magistratura si a devenit avocat al mafiei-a aeliberat criminalii unei familii intregi-mama ,tata,fetita de 8 ani amalia ingropata de vie-palaz prefectul-era jurist la primarie si nu mergea la 2 termene consecutive la procese ca sa piarda primaria imbile de milioane euro-palaz si nita au averi de milioane euro-masini lux ,vile-salarii la stat-dna e corupta si ea-cusu a inchiriat sediul parchet din casele lui-banipublici-valentin stefan are hoteluri in mamaia cu kurzi-seful lui nita-linga hotel royal-dna stie-morau ce are de zis cind au intrat gresit in casa unui amrit si a murit onul-daca fetita de 8 ani ucisa ,ingropata de vie ,amalia era fetita ta palaz,fetita ta,emil moraru-ce faceati cind nita teodor ar fi eliberat criminalii?Dumnezeu e sus si vede-da o data -atiti-in ce va e mai drag-ptr bani faceti tot-....

cititor Cuget Liber
28 decembrie 2011
Ai demolat hotelul unui membru PDL !!!

Rusine !!!

alt cititor
28 decembrie 2011
cuibusor de nebunii

valeu, dar multi nebunatici mai mergeau la fetitele de la histria de sar acum de fund in sus ca de ce le demoleaza bordelul.ce executie precum in evul mediu! Articolul 170 din Codul Penal stipuleaza clar ca procurorul poate lua masuri de restabilire a situatiei anterioare savarsirii infractiunii, daca schimbarea situatiei a rezultat in mod vadit din comiterea infractiunii, iar restabilirea este posibila. In concluzie: se da jos ce s-a ridicat fara autorizatie de constructie, ramane structura initiala, cu trei nivele si demolarea este posibila fara a afecta restul cladirii. Auzi la ei, este ilegal! Da ce face Bosinceanu nu este ilegal? Prostitutie, evaziune, muncitori la negru pe care ii exploateaza?

cetatean
28 decembrie 2011
Unde-i Domnul Comandat Georgica?

Unde-i Pamfile sa te ajute, Georgica? Credeai ca si pensionar poate sa te scape de puscarie? Uite ca nu poate. "Domnul Comandant" al tau isi asteapta si el randul. Sau poate chiar el te-a dat in gat casa scape el mai usor... ha,ha,ha! Dar, mai George, te-a lasat balta si Maru cu pilele lui, si fostul judecator care te consilieaza juridic si cei din primaria constanta care le-ai dat bani si curve atata timp.... Ai dreptate, esti victima unei conspiratii a puterii locale, a puterii locale corupte de tine de ani de zile care acum ca lasii te-au lasat fara fabricile tale de bani, "frumoasele tale hoteluri". Credeai, George ca blestemele a mi de oameni pe care i-ai cazat in vara asta in cutiile de carton din hotelul Histria, in miros de mucegai si mizerie pe 2, 3 sau chiar 4 milioane de lei vechi (ca george nu pricepe valorile in roni )nu o sa te ajunga? Credeai ca angajatii tai pe care i-ai batut, femeile pe care l-ai violat in acest hotel vor tacea. Cui mai dai spaga ca sa scapi... Se pare ca nu te pricepi la investitii. Ai dat spaga cui nu trebuie.

cetatean
28 decembrie 2011
Georgica stai calm!

Georgica calmeaza-te. Nita e un procuror destept care cunoaste foarte bine legea. Daca are proprietati are pe munca lui. Tu Georgica daca te-ai apucat de proxenetism, de evaziune fiscala, contrabanda si alte domenii ilegale de activitate, trebuia sa sti de la inceput ca vei sfarsii sarac sau in puscarie. Ai tinut pe bani grei si distractii deocheate pe stabii puterii locale (politie, primarie, spit, garda financiara, politia sanitara, etc) dar te-ai intins prea mult si lumea s-a dat la o parte si te-au lasat cu poponetul gol. Nu indraznea nimeni sa te reclame, ca aveai pile peste tot. Si a venit Nita (cosmarul tau), care nu poate fi cumparat si care a aplicat legea asa cum trebuia de multa vreme. Acum Georgica draga, degeaba latri ca un catel speriat, nu te baga nimeni in seama. Tine bine coada intre picioare sa nu te apuce cineva de ea.

Miruna
28 decembrie 2011
Hmmm,cum a functionat asta ani de zile?

printre altele a avut si autorizatie de la primarie si alte institutii

War
28 decembrie 2011
Nr.2 Metin Cerchez

Chiar daca sunt barbat,recunosc ca esti primul baiat de care m-am indragostit pe loc.In sfarsit o dragoste la prima vedere.Esti singurul comentator care cunoaste bine legea.Ce spune legea ? In statul de drept,ca de aia-i spune STAT de DREPT eu am dreptul sa-ti ocup locuinta fara acordul tau.Dupa ce ti-am ocupat abuziv locuinta sunt indreptatit sa intru in legalitate.Daca politia intervine si ma da afara din casa ta,eu spun ca este facatura politica.Traiasca STATUL DE DREPT,traiasca legea lui Metin Gerchez !

cititor
4 ianuarie 2012
ptr.coment.intre orele: 9:13 - 9:26

Mai fa si tu o pauza intre coment.ca-si da lumea seama ca esti una si aceeasi persoana si cat esti de frustrat.Nu-i mai plangeti voi de mila lu "Georgica" pana la urma nu a pierdut decat bani pe care-i face ,in schimb la altii le-a luat Dumnezeu copiii si vad ca tot nu s-au invatat minte.Dupa cum s-a confirmat Nita si Palaz sunt incapabili sa faca bani pe fortele proprii ci numai cu japca

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3476 secunde