Decizie în dosarul Mineriadei. Nu se pune sechestru pe averea lui Ion Iliescu

162
Decizie în dosarul Mineriadei. Nu se pune sechestru pe averea lui Ion Iliescu - ili-1526565903.jpg

Articole recomandate

Ion Iliescu a scăpat de sechestrul pe avere. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 17 mai, cererea Asociației 21 Decembrie 1989 de instituire a sechestrului asupra averilor foștilor demnitari Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, în dosarul Mineriadei. ÎCCJ a respins și sesizarea CCR în același dosar.


Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", afirmă că a depus o cerere prin care solicită introducerea statului ca parte responsabilă.

Întrebat de jurnaliști dacă Ion Iliescu va putea să plătească milioanele de euro care au fost cerute ca despăgubiri de victimele mineriadei - în ipoteza în care va exista o decizie judecătorească definitivă în acest sens - avocatul fostului președinte al României a declarat că s-a solicitat și este introdus în cauză Guvernul, "ca reprezentant al statului, în calitate de parte responsabilă civilmente".


În solicitarea depusă la instanță de Asociația 21 Decembrie 1989 se arată că prejudiciul moral și material provocat de inculpați a fost estimat la peste un milliard de dolari.

În 13 iunie 2017, Parchetul Înaltei Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanității, 14 persoane, între care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu și Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 și 12 iunie 1990 autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Astfel, au fost trimiși în judecată: Ion Iliescu, la acea dată președinte al României și președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, Petre Roman, prim-ministru al Guvernului interimar, Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informații și general în rezervă Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare, pentru infracțiuni contra umanității.

De asemenea, au fost trimiși în judecată amiralul în rezervă Emil Dumitrescu, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne,.

În dosarul Mineriadei, procurorii militari i-au trimis în judecată și pe generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, colonel în rezervă Petre Peter, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne, pentru infracțiuni contra umanității.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0773 secunde