Avocații se pregătesc de alegeri

De ce nu se înghesuie nimeni să preia șefia Baroului Constanța

Marţi, 17 Februarie 2015, 19:40
937
Cu doar câteva zile până la data limită de înscriere pentru funcția de decan al Baroului, avocații constănțeni nu se prea înghesuie la depus dosare. Până în prezent, nu s-a înscris nimeni! Să fie vorba despre salariul prea mic pe lângă răspunderile mari pe care le are decanul sau, pur și simplu, faptul că apărătorilor le este indiferent cine îi va susține în următorii patru ani?

Alegerile pentru ocuparea funcției de decan al Baroului Constanța vor avea loc pe 21 martie, însă candidații își pot depune dosarele doar până pe 21 februarie. Decanul este ales pentru un mandat de patru ani și poate fi reales o singură dată. Printre condițiile de participare, se numără și faptul că avocatul trebuie să aibă o vechime de minimum zece ani în profesie. Decanul Baroului Constanța este ales prin vot de adunarea generală, adică toți avocații înscriși în tabloul Baroului cu drept de executare a profesiei.

Deși avocați care să îndeplinească toate criteriile există în Constanța, până acum nimeni nu s-a înscris la concurs. Unii avocați spun că nu s-au înscris pentru că salariul este mic, în comparație cu răspunderile uriașe pe care le are decanul. Pe de altă parte, alți apărători mai tineri sunt de părere că orice decan ar fi ales, este doar "pe hârtie", pentru că în rest nu sunt ajutați în niciun fel.

Singurul care candidează?

Actualul decan al Baroului Constanța, avocatul Gabriel Grigore, spune că se va înscrie cu siguranță pe listă, însă nu a depus cererea momentan.

"Eu sigur candidez. Nu m-am înscris oficial, însă o voi face. Vreau să candidez pentru că vreau să continui ceea ce mi-am propus. Vreau să mai facem lucrări de amenajare a clădirii, pentru că s-au mai stricat lucruri odată cu trecerea timpului, mai ales pe exterior. În rest, aș vrea să meargă lucrurile mai bine, relațiile cu instanța, cu parchetele", a explicat decanul Baroului Constanța.

"A fost liniște…"

Deși la concursul pentru ocuparea funcției de decan din 2011 s-au înscris mai mulți avocați, acum niciunul dintre aceștia nu mai vrea să candideze.

"Nu mă mai interesează să candidez ca președinte al avocaților. În ultimii patru ani a fost liniște și bine, așa că e mai cinstit să rămânem așa. Pot să spun că, de 42 de ani de când sunt eu avocat, nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a mers așa cum i-a convenit", a explicat avocatul Sorin Calafus.

"Nu candidez la nicio funcție. Să se ocupe alții mai tineri de Barou. Avem și avocați mai tineri și inteligenți, îi las pe ei", a spus și avocatul Apostol Armeanu. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2081 secunde