De ce nu poate scăpa Constanța de obsedații sexual și bolnavii psihic

Joi, 26 Martie 2015, 20:47
1420
Umblă dezbrăcați pe străzi și se excită masturbându-se în fața femeilor - astfel de persoane, cu evidente probleme psihice, pot fi întâlnite pe străzile Constanței! În vreme ce constănțenii sunt alarmați, căci indivizii ar putea să treacă oricând de la exhibiționism la agresiuni sexuale, autoritățile admit că nu au prea multe măsuri la îndemână pentru a acționa în cazul unor astfel de persoane. 


De la începutul acestui an, doi indivizi cu un comportament pervers, ce îngrozeau locuitorii Constanței, au ajuns în birourile Poliției. Cei doi își expuneau părțile genitale în public și se masturbau în fața femeilor, astfel că, după reclamațiile depuse de mai multe constănțence, oamenii legii au trecut la acțiune. I-au prins pe cei doi și i-au dus la secție, le-au întocmit dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri, după care… i-au eliberat. De arestare nici nu s-a pus problema, ne-au precizat oamenii legii. Motivul este simplu: potrivit Codului Penal, luarea măsurii arestării preventive poate fi luată doar în cazul infracțiunilor pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru o perioadă de peste cinci ani. Pentru infracțiunea de care pot fi acuzați perverșii sexuali de pe străzile Constanței, adică ultraj contra bunelor moravuri, pedeapsa este de la trei luni la doi ani de închisoare sau amendă. 
În aceste condiții, ce se va întâmpla mai departe cu asemenea persoane? 


De ce nu sunt arestați 
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în atenția cărora sunt dosarele penale respective, suspecții vor fi ex-pertizați psihic de către echipa medico-legală, pentru a se stabili dacă pot fi trași la răspundere pentru faptele lor, după care dosarul poate fi încheiat prin renunțarea la acuzații sau trimiterea în judecată, urmând un proces penal. Dar, pe toată perioada anchetării și procesului, suspectul este liber și nimic nu-l oprește să se întoarcă pe străzi, să-și reia obiceiul exhibiționist. 


"Pe vechiul Cod Penal, ultrajul contra bunelor moravuri și tulbu-rarea liniștii publice erau o singură infracțiune și era posibilă arestarea preventivă. Măcar îi mai speria, înțelegeau că ceea ce făceau nu rămânea fără urmări. Pe noul Cod Penal, însă, ultrajul contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice sunt infracțiuni distincte și nu mai este permisă arestarea. Apoi, pedeapsa este mică, astfel că, cel mai probabil, la finalul procesului fie vor primi condamnări cu suspendare, fie amenzi penale. De fapt, în astfel de situații nici nu ar fi benefică o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, cât mai ales impunerea unei internări forțate sau a obligativității urmării unui tratament", sunt de părere surse din rândul anchetatorilor constănțeni. 


Nici în centre de îngrijire nu ajung… 


În prezent, în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive, persoanele cu probleme psihice pot fi instituționalizate doar cu acordul lor. Petre Dinică, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, explica, pentru "Cuget Liber", referitor la persoane cu probleme psihice: "Noi îi ducem în centre, dar numai dacă doresc serviciile noastre. Nu putem acționa împotriva voinței lor, chiar dacă noi considerăm că măsura este benefică. Chiar și în situațiile în care familiile doresc să-i instituționalizeze, dacă respectivele persoane nu doresc, noi nu putem să luăm o astfel de decizie, este necesară o hotărâre judecătorească". Dar, în majoritatea cazurilor, bolnavii sunt dați în îngrijire familiilor, unde însă ajung să fie scăpați de sub control, să nu mai urmeze tratamentele medicale și ajung din nou pe stradă…


Și totuși, sunt periculoși?


Se ridică însă, pe bună dreptate, întrebarea: respectivii indivizi pot ajunge să fie periculoși, să atace femeile în stradă, să le violeze? Alin Leș, psiholog prim-expert criminolog în cadrul Societății Române de Criminologie și Criminalistică, a explicat pentru "Cuget Liber": "Depinde de context! Dacă nu li se oferă stimuli și condiții favorizante trecerii la act, puțin probabil. Dar cum acest lucru este aproape imposibil într-o societate bombardată cu stimuli cu conotație sexuală, cel mai probabil că unele dintre aceste persoane vor comite infracțiuni mai mici, ca gravitate, pentru care nu vor apela la violență sau amenințări în realizarea lor. Există «victime» care se vor ralia perfect pe acest stil al lor. Dar dacă acest tip de victimă va refuza orice fel de contact, fizic sau sexual, cu acest tip de persoană, este posibil să se ajungă la exprimarea unui comportament violent sexual din partea agresorului. De ce? Pentru că, pre-ponderent, agresorul sexual dorește să-și impună planul fantasmatic în realitatea de zi cu zi. Acum, în această ecuație, depinde mult tipul de personalitate al acestuia și mediul familial/de creștere". 


Pentru indivizii cu un comportament sexual deviant, consideră psihologul expert criminolog, o soluție ar fi includerea într-un program de monitorizare. "Bineînțeles, se impune o evaluare serioasă complexă din perspectiva psihologic-criminologică, «the best» credem noi în astfel de cazuri. Rezultatele acesteia ar trebui coroborate cu cele ale evaluărilor medico-legale, sociale. Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că agresorii sexuali reprezintă o grupă aparte din perspectiva criminologiei științifice și a psihologiei criminologice. Aceste persoane ar trebui incluse într-un program, atât teritorial, cât și național, de monitorizare. De aici încolo, este necesar să formăm specialiști inclusiv în acest domeniu, pentru a eficientiza calitativ intervențiile viitoare în astfel de cazuri", a subliniat expertul.


Pagina a fost generata in 0.276 secunde