De ce nu e bine să-i enervăm pe polițiștii rutieri

1378
6
De ce nu e bine să-i enervăm pe polițiștii rutieri - fondpolitisti-1373475590.jpg

Articole de la același autor

Există nenumărate moduri în care poți reacționa atunci când ești oprit în trafic de polițiștii rutieri. Dacă ai un comportament pozitiv poți câștiga simpatia rutieristului și poți beneficia de reducerea sancțiunii. În schimb, dacă ai o atitudine negativă riști chiar

să fii încătușat. Iată de ce nu este bine să-i enervezi pe polițiștii rutieri.

Rutieriștii constănțeni recunosc faptul că, atunci când opresc conducători auto în trafic, valoarea sancțiunii contra-venționale depinde în mare măsură de comportamentul pe care șoferul îl are față de aceștia.

"Există trei tipuri de comportament: pozitiv, caracterizat prin amabilitate, indiferent și negativ, prin răutate. Comportamentul pozitiv îl întâlnim atunci când contravenientul își recunoaște greșeala, dar manifestă amabilitate față de polițist, în ideea că fie este iertat de amendă, fie obține o reducere a ei, sau face parte din categoria persoanelor amabile în orice situație. Tipul de comportament indiferent este cel pe care fie o amendă îl lasă rece, fie apelează la o atitudine indiferentă de genul «Scrie ce vrei acolo că oricum nu semnez, nu plătesc sau o voi contesta». Al treilea tip sunt cei care deși au încălcat legea în mod flagrant dau dovadă de agresivitate verbală și, din păcate, uneori și fizică", precizează Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța. 


Șoferul trebuie să fie calm și binevoitor

Dacă luăm în calcul proverbul "Vorba dulce mult aduce", este lesne de înțeles care dintre cele trei categorii de conducători auto va avea mai mult de câștigat. Polițiștii rutieri își doresc, în primul rând, să fie respectați de cetățeni, iar respectul se "plătește" tot cu respect.

"Așa cum nu de puține ori am văzut pe la ghișeele de relații cu publicul afișele de genul «Păstrați-vă calmul», la fel este și cu polițistul din stradă. De cele mai multe ori, polițistul este binevoitor, dacă șoferul oprit are un comportament pozitiv, înțelegător și amabil", spune polițistul. 


Ce pățești dacă înjuri un polițist

Faptul că ai un comportament agresiv nu înseamnă că vei scăpa de amendă, ba din contră, te poți alege cu dosar penal sau, mai rău, îți poți petrece o zi la "răcoare".

"Dacă cel cu comportament agresiv depășește o anumită limită riscă, pe lângă amenda inițială, o altă amendă pentru comportament necivilizat sau se poate alege chiar și cu dosar penal pentru ultraj. Din punct de vedere fizic, acesta riscă să fie imobilizat, încătușat și condus la Poliție", afirmă Ciprian Sobaru.



Comentează știrea

de unde au ei vile si masini de lux?
11 iulie 2013
baiatul lu raducanu din mangalia are passat cc

din ce bani au ei vile si masini de lux? din sal de bugetari? sa fim seriosi si eu,,,si sotia suntem bugetari si nu ne permitem asa ceva masini de lux sau vile,,,,cand se va face o ancheta? si de ce nu au si ceilalti politisti? cand se vor imbraca in civili cei de la dna si vor comite abateri si vor da bani insemnati si sa cada in plasa ruiteristii? cand asta? niciodata! fiisu lu raducanu din mangalia are passat cc rsb la nr ,cralev ala are ultimul tip de passat ELA la nr,,,,celalalt de la economic cu PAC are audi a6 si fisu a5 din ce salarii domnilor din salariu de bugetari sau din spagi?

noni
11 iulie 2013
confirm

Confirm cele.scrise in articol,, putinele amenzi pe care le-am primit, au fost indulcite de faptul ca nu i-am jignit pe politisti. Desi m-am ofticat pt faptul ca am fost sanctionat, am incercat s ale iau cu demnitate, pana la urma supararea nu era pt ca m-au prins ei, ci pt ca le-am dat eu motive sa ma prinda. Pana la urma acest ae jobul lor, nu poti injura un om, ca vine la munca si sincer prin amabilitatea mea am incercat sa evit eventuale abuzuri pe care sunt convins ca le-as dovedi foarte greu, daca s-ar produce.

soferu
11 iulie 2013
pai e logic

Desi e greu sa o spun, ultimile 2 dati am fost iertat de amenda penru ca am vorbit frumos. Si, pe langa asta, mi s-a vorbit frumos. Cred ca asta e cheia. Vrei respect, pai atunci acorda-l si tu. Si ala e om si poate s-a saturat si el de toti taranii cu si fara numere de bulgaria, mai ales pe caldura asta... E o imbunatatire cat de cat fata de acum 15 ani, chiar daca mai vedem cate un militian

Mine
11 iulie 2013
Comportament in fata politistului

Domnilor ! Sanctiunea aplicata nu trebuie sa fie functie de conduita soferului oprit pentru incalcarea Codului rutier.Sanctiunea corecta este prevazuta in lege . E clar . Daca soferul este rauvoitor , este recalcitrant , etc. se pedepseste suplimentar , dar tot conform legii. Asa este corect. Sunt surprins de afirmatiile din articol culese de la ... politisti , care aplica sanctiunile functie de comportamentul soferului. Trebuie sa se aplice legea CORECT , fara " indulciri " sau " asprimi " la aprecierea politistului.

Gigi
11 iulie 2013
Raspuns

In primul rând,niciunul dintre cei enumerati nu are vreo vila,Postica sta la bloc pe Callatis,Cralev sta cu părinții in casa făcută de acestia si care are vreo 50-60 de ani,Răducanu sta la bloc pe Tonitza.Masini ca ale lor sunt o grămadă prin oraș,zici ca au Ferrari sau Lamborghini,de aici trag concluzia ca esti vreun frustrat care stai la băut toata ziua si te uiti la alții,ca e mai ușor si este tipic romaneste.

Răspuns la: baiatul lu raducanu din mangalia are passat cc
Adăugat de : de unde au ei vile si masini de lux?, 11 iulie 2013
din ce bani au ei vile si masini de lux? din sal de bugetari? sa fim seriosi si eu,,,si sotia suntem bugetari si nu ne permitem asa ceva masini de...
Xxxx
11 iulie 2013
Raspuns

In mare parte ai dreptate,autoarea articolului se referă la faptul orice sancțiune are o limita maxima si una minima,iar in funcție de comportamentul cond.auto polițiștilor ia măsura legală.

Răspuns la: Comportament in fata politistului
Adăugat de : Mine, 11 iulie 2013
Domnilor ! Sanctiunea aplicata nu trebuie sa fie functie de conduita soferului oprit pentru incalcarea Codului rutier.Sanctiunea corecta este...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5477 secunde