De ce este preferat Penitenciarul Poarta Albă de deținuții celebri

Luni, 16 Februarie 2015
5196
Penitenciarul Poarta Albă este unitatea de detenție preferată a deținuților cu nume celebre. După Gigi Becali și Cristi Borcea, săptămâna trecută, și politicianul Miron Mitrea și-a schimbat adresa din buletin pentru a fi sigur că va fi încarcerat în închisoarea

de la malul mării. Ce îi determină oare pe acești deținuți faimoși să facă tot posibilul pentru ajunge în închisoarea constănțeană?

Penitenciarul Poarta Albă nu are nici condiții de cazare mai bune decât în alte unități de detenție din țară, nici preparate culinare mai fistichii, iar regulile ce trebuie respectate sunt aceleași impuse în întreg sistemul penitenciar din țara noastră. Aceste aspecte ne-au fost precizate de Gelu Dănuț Dincă, directorul general al Penitenciarului Poarta Albă. În aceste condiții, care sunt motivele pentru care celebritățile din țara noastră se grăbesc să-și schimbe adresa din cartea de identitate când sunt semne clare că vor ajunge la închisoare?

"Nu am de unde să știu care au fost motivele, dar, din ceea ce am mai discutat cu persoanele private de libertate, acestea preferă penitenciarele care sunt întinse pe orizontală, nu pe verticală. Un argument este faptul că, în cazul penitenciarelor pe orizontală, curțile de plimbare sunt mai mari. Iar Penitenciarul Poarta Albă este în câmp, nu în mijlocul orașului, precum alte unități, curțile de plimbare sunt mai spațioase.

Apoi, mai poate fi faptul că la Penitenciarul Poarta Albă persoanele private de libertate sunt scoase la muncă și, astfel, au posibilitatea, prin efectuarea de zile de muncă, să li se reducă din pedeapsă", a afirmat directorul general al Penitenciarului Poarta Albă.

De altfel, unitatea de detenție din județul nostru a fost pe primul loc, anul trecut, în ceea ce privește numărul deținuților care ieșeau la muncă.

"Nu suntem mai permisivi!"

În schimb, așa cum precizam mai sus, nu se poate vorbi despre condiții de cazare mai bune decât în alte penitenciare. Camerele cu unul sau două paturi sunt destinate infractorilor de la regim închis sau celor care se află provizoriu în această închisoare. În schimb, celulele au între cinci - șase paturi până la 30 de paturi - camerele cele mai mari fiind la Secția Exterioară Valea Seacă. "Condițiile sunt aceleași în întreg sistemul penitenciar", a subliniat și Gelu Dănuț Dincă.

Nici nu se poate spune că gardienii sunt mai permisivi. Drept dovadă este și faptul că, anul trecut, Gigi Becali s-a judecat cu reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă, după ce a fost sancționat pentru încălcarea regulamentului; una dintre sancțiuni a fost inclusiv interzicerea de a ieși la muncă. "Și aici au dreptul tot la patru vizite pe lună", a mai adăugat reprezentantul penitenciarului.

În schimb, directorul Gelu Dănuț Dincă este de părere că și factorul uman cântărește mult în faptul că persoanele trag

să-și execute pedepsele la malul mării: "Nu se poate vorbi despre reguli mai permisive. Dar angajații discută mai mult cu persoanele încarcerate, le explică de ce este important să respecte regulile și care sunt repercusiunile încălcării lor. Poate factorul uman face diferența".

Galeria celebrităților din Penitenciarul Poarta Albă

Reamintim că, în prezent, finanțatorul Stelei, Gigi Becali, și omul de afaceri Cristi Borcea sunt încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă, în regim semi-deschis. Totodată, încă din momentul încarcerării, afaceristul Victor Becali a depus cereri pentru a fi transferat de la Penitenciarul Slobozia la unitatea de detenție din județul Constanța. În prezent, în Penitenciarul Slobozia se mai află Ioan Becali, aflat la regim închis.

Totodată, la sfârșitul săptămânii trecute, politicianul Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție, s-a predat la Poliția Constanța și a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă. De altfel, acesta și-a schimbat adresa de domiciliu cu doar câteva zile înainte de pronunțarea definitivă a instanței de judecată. În pre-zent, acesta se află într-o perioadă de carantină, ce durează 21 de zile, urmând ca ulterior instanța de judecată să decidă dacă va rămâne la Poarta Albă sau va fi transferat la o altă închisoare. Criteriul apropierii de domiciliul din cartea de identitate este unul de care magistrații țin, însă, cont. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2885 secunde