Curățați coșurile de fum înainte să vină iarna: pot provoca incendii devastatoare!

106
Curățați coșurile de fum înainte să vină iarna: pot provoca incendii devastatoare! - cosurifum-1604516508.jpg

Articole de la același autor

În timpul sezonului rece, incendiile provocate de problemele de la coșurile de fum sunt mai frecvente. De aceea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” atrag atenția asupra necesității curățării și reparării acestor coșuri, de către persoane specializate și autorizate.

„Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate și curățate periodic, în mod obligatoriu la începutul sezonului rece. În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile”, au subliniat pompierii.

Regulile care trebuie respectate în mod obligatoriu, în amenajarea coșurilor de fum sunt următoarele: acestea trebuie izolate de planșee prin îngroșarea zidăriei cu 25 centimetri, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. De asemenea, la trecerea prin acoperiș se lasă o distanță de cel puțin 10 centimetri între fața exterioară a zidăriei coșului și elementele combustibile ale acoperișului. Nu este permis ca în coșuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planșeului etc. În podul clădirilor și în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul ușiței de curățare se protejează cu materiale incombustibile. Gurile de evacuare ale coșurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecție contra scânteilor (grătare din sârmă). Se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Totodată, pompierii îi sfătuiesc pe constănțenii care au sobe: nu folosiți soba decât cu ușița închisă, așezați o tavă metalică în fața sobei, în dreptul ușiței, stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.54 secunde