CURAJOȘII CARE ÎNFRUNTĂ BOMBE! Zeci de misiuni pentru echipa de pirotehniști a ISU Dobrogea

271
CURAJOȘII CARE ÎNFRUNTĂ BOMBE! Zeci de misiuni pentru echipa de pirotehniști a ISU Dobrogea - 15febrisupirotehnisti-1613387290.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța are în structurile operative o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găsește muniție neexplodată intervine pentru preluarea, transportul și depozitarea acesteia în condiții de siguranță și, ulterior, distrugerea lor în locuri special amenajate. Echipa pirotehnică a ISU Constanța este formată din trei specialiști curajoși, care știu că nu le este permisă nici măcar o greșeală. Pe parcursul anului 2020, echipa pirotehnică a executat 26 misiuni de asanare a terenurilor de muniția rămasă neexplodată. Statistic, elementele de muniție asanate, în anul 2020, se prezintă astfel: 21 de proiectile de diferite calibre, o bombă de aruncător, două grenade de mână defensive și ofensive și 19 alte elemente de muniție și obiecte metalice.
„Este o meserie riscantă și numai cei curajoși și foarte bine pregătiți teoretic și practic pot s-o profeseze. Nu se acceptă greșeli. Orice manipulare necorespunzătoare te poate costa viața”, a declarat maior Gabriel Oprea, cel care coordonează toate misiunile echipei pirotehnice.


Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:
- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- introducerea muniţiilor în foc;
- tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
- utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
- demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.5424 secunde