Cum trebuie pregătită mașina pentru iarnă ca şoferii să nu rişte plata unor amenzi

405
Cum trebuie pregătită mașina pentru iarnă ca şoferii să nu rişte plata unor amenzi - fondpregatireamasiniiiarna2-1611502468.jpg

Articole de la același autor

Înainte de a fi scoase pe șosele, pe timp de iarnă, autoturismele ar trebui să fie pregătite temeinic. Iar, după cum atrag atenția polițiștii și firmele de asigurări auto, pregătirea unui autoturism pentru sezonul rece nu înseamnă doar a-i monta anvelopele de iarnă! În plus, se impune un drum la un service pentru verificări, curățarea farurilor și stopurilor și inclusiv a ștergătoarelor.

Oamenii legii atrag atenţia că pregătirea autoturismelor pentru sezonul rece este necesară chiar dacă afară nu este ger. Ci, din contră, unele dintre pregătiri sunt chiar obligatorii prin lege, în absența lor șoferii riscând amenzi usturătoare. De exemplu, șoferii care nu și-au echipat mașinile cu anvelope de iarnă înainte de apariția poleiului sau zăpezii pe șosele riscă amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, de la 9 la 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei. „Iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare”, au atras atenția polițiștii.

Dar, pe lângă echiparea cu anvelopele potrivite, în sezonul rece sunt necesare și alte măsuri. De exemplu, în această perioadă contează mult cum este realizată curățarea autoturismului, au arătat autoritățile, în cadrul campaniei naționale „Fii treaz la volan!”.

„Verifică dacă ștergătoarele sunt libere. Asigură-te că lamelele sunt dezlipite de geam și nu ating zone cu gheață pe parbriz. Curăță geamurile și oglinzile înainte de a porni la drum. Poți folosi spray-uri anti-îngheț și raclete cu un plastic mai moale. Dacă există gheață pe lamelele ștergătoarelor, încearcă să o îndepărtezi cu grijă. De asemenea, trebuie curățate farurile și stopurile. Dezaburitorul trebuie folosit numai când parbrizul este aburit/înghețat și numai cu motorul mergând. Pentru a evita înghețarea și «lipirea» ușilor, poate fi pulverizat spray siliconic pe chedere, cu ușile deschise. Ușile automate pot să nu funcționeze la prima încercare, acționează de mai multe ori butoanele închis-deschis. Dacă între rama ușii și caroserie este gheață, trebuie curățată, fără a se trage de mânere”, au arătat autoritățile și firmele de asigurare auto, în cadrul campaniei naționale de conștientizare a șoferilor asupra riscurilor din trafic.

Esențială este, în această perioadă, și modalitatea de spălare a autoturismelor. „Spală regulat mașina, pentru a scădea riscul ca murdăria și sarea să afecteze caroseria. În schimb, iarna nu se recomandă să speli mașina la instalații automate cu perii dure. Nu staționa sau parca în frig după spălare: mașina trebuie uscată mai întâi, cu un curent de aer cald”, mai sunt sfătuiți șoferii.

Pe de altă parte, se recomandă păstrarea în mașină a lanțurilor antiderapante și folosirea lor când drumul este acoperit de gheață sau zăpadă. „Verifică presiunea din pneuri, inclusiv din roata de rezervă. Verifică dacă bateria este încărcată și nivelul antigelului din lichidul de răcire al motorului”, au mai arătat polițiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4264 secunde