Cum sunt "ușurate" de combustibil TIR-urile din Constanța

1059
Cum sunt

Articole de la același autor

Odată cu scumpirea carburanților, hoții din Constanța au devenit din ce în ce mai inventivi. "Profesioniștii", cum sunt numiți chiar și de polițiști, nu se încurcă cu câțiva litri, așa că se concentrează pe TIR-uri. Aceștia pândesc în așteptarea momentului propice, iar în doar două minute de neatenție, rezervorul autotrenului este stors până la ultimul litru. 

300 de litri de carburant - atâta pot scoate hoții dintr-un TIR, în doar două minute de "concentrare". Procedeul este unul simplu, însă suficient pentru a produce pagube uriașe. Polițiștii constănțeni recunosc faptul că, în majoritatea cazurilor, au de-a face cu grupări "profesioniste".

Tehnica hoților de combustibil este simplă. Aceștia pot goli un rezervor în doar câteva minute.

"Aici vorbim despre cantități și prejudiciu mari, vorbim de sute de litri. În două minute, scot și 300 de litri de motorină", mărturisesc polițiștii constănțeni.

Rezervoarele, ușor de spart

Polițiștii constănțeni recunosc faptul că, în cele mai multe situații, dacă un șofer a lăsat autotrenul nesupravegheat chiar și câteva minute, poate rămâne fără tot combustibilul. Aceasta se datorează faptului că rezervoarele sunt foarte ușor de spart și, din nefericire, deși se încearcă, nici măcar sisteme de siguranță extra nu pot fi ferite de mâna vigilentă a hoților.

"Rezervoarele TIR-urilor sunt în afară, așa sunt prevăzute din fabrică, deci hoților le este mult mai ușor să fure din acestea. Nu prea ai cum să protejezi un autotren de furtul de combustibil, doar să stai paznic toată noaptea. Unii șoferi mai pun câteva lacăte în plus, pe lângă sistemul de închidere automat, însă în ziua de astăzi, hoților le este foarte ușor să acționeze. De obicei se acționează într-un grup organizat. Hoții își iau un clește, taie lacătul și la revedere", precizează oamenii legii.

Cei care fură carburant din TIR-uri "joacă în altă ligă"

Specialiștii recunosc faptul că grupările care acționează pentru "golirea" rezervoarelor autotrenurilor sunt profesioniști și nu se încurcă cu cantități mici de carburant.

"Hoții de combustibil din TIR sunt diferiți față de cei care fură carburant din autoturisme. Cei care sunt «specializați» pe TIR-uri nu se încurcă cu volum mic de combustibil, nu stau ei în 20-30 de litri de carburant. Aceștia joacă la un alt nivel".

Modul de operare

Metoda prin care se fură combustibilul este una simplă și extrem de eficientă: hoții se "dotează" cu bidoane, sparg lacătul rezervorului, dacă acesta există, după care, cu ajutorul unor pompițe, extrag carburantul. Procedura durează doar câteva minute.

"Hoții care pândesc TIR-urile știu foarte bine ce au de făcut. Au la ei bidoane și niște pompe micuțe, ca să nu tragă combustibilul cu furtunul, pentru că va curge mai greu și ar dura prea mult".

Polițiștii constănțeni recunosc faptul că hoții care fură combustibil din rezervoarele TIR-urilor sunt inteligenți și plănuiesc totul în cel mai mic detaliu. Aceștia îi înconjoară pe șoferii de TIR care, fiind singuri, aleg să rămână în cabină, de teamă, cât timp hoții își fac treaba.

"De obicei, șoferul rămâne în cabină, pentru că îi este frică. Furturile se dau noaptea, ori pe autostradă, ori la Agigea, în dreptul la Ro-Ro. Hoții îi pândesc, de exemplu, când opresc șoferii pentru schimbul de tură. Acest schimb se petrece pe autostradă, în parcările cu toalete, unde ai crede că ești în siguranță. Mai există posibilitatea ca hoții să aibă stație de emisie-recepție. Aceștia o folosesc pentru a se da drept alți șoferi de TIR, anunțând, practic, că este Poliția pe un anumit sector de drum și că ar face bine să tragă pe dreapta. Astfel, hoții află exact poziția șoferilor și unde intenționează să oprească. Când au oprit, șoferii sunt imobilizați în cabină, iar hoții golesc rezervorul. Mai există și varianta ca cineva să întrebe, pe aceeași stație de emisie-recepție, dacă vreun șofer are motorină de vânzare. De obicei, se întâmplă să cedeze vreunul. Șoferii, crezând că sunt cumpărători, se întâlnesc cu respectiva persoană pentru a vinde motorina, dar pleacă tâlhăriți", mărturisesc oamenii legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6776 secunde