Cum sunt îngrijite mormintele și monumentele dedicate eroilor

183
Cum sunt îngrijite mormintele și monumentele dedicate eroilor - eroi-1561675305.jpg

Articole de la același autor

La București, a avut loc întâlnirea de lucru la nivel de experți între reprezentanții părții române și cei ai părții ungare pentru analizarea aspectelor de interes comun în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război, informează Biroul de presă al MApN. 


Delegația ungară a fost salutată de către secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Nicolae Nasta, care a evidențiat importanța dialogului bilateral în domeniul comemorării morților de război și cel al îngrijirii mormintelor și monumentelor dedicate acestora. 


Pe agenda întrevederii, s-a aflat și problematica Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, necropolă de război cu caracter multinațional. Dialogul purtat în acest context a avut în vedere principiile și normele dreptului internațional umanitar, dispozițiile Convențiilor de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecția victimelor de război și ale Protocoalelor adiționale la acestea din 8 iunie 1977, prevederile tratatelor internaționale incidente domeniului și pe cele ale legislației naționale specifice în vigoare, precum și cele prevăzute de Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România și al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la București, la 6 martie 2008.


Totodată, părțile au subliniat importanța unei comunicări deschise și pragmatice, fără accente emoționale, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu parteneriatul strategic dintre România și Ungaria, care poate duce la rezolvarea situațiilor de orice natură și poate aplana eventualele neînțelegeri. 


În acest sens, s-a convenit deplasarea, la o dată stabilită de comun acord, a unei comisii alcătuită din reprezentanții tuturor statelor care au morți de război înhumați în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului pentru realizarea unei cercetări pe întreaga suprafață a necropolei de război, plecând de la datele evidențiate de documentele de arhivă deținute de părțile implicate. 
De asemenea, partea română a informat partea ungară cu privire la procesul de analiză derulat în prezent în vederea preluării în administrare, de către Ministerul Apărării Naționale, a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, inclusiv din perspectiva faptului că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități. 


XXX 
În cadrul discuțiilor, s-au mai realizat informări reciproce privind derularea de proiecte de restaurare/amenajare a unor monumente și cimitire ale eroilor, precum și privind starea de întreținere a unor obiective comemorative de interes, aspecte ce vor fi analizate și concretizate, ulterior, în conformitate cu prevederile Acordului bilateral în domeniul mormintelor de război. 
Șefii celor două delegații au exprimat dorința continuării colaborării între România și Ungaria în domeniul comemorării morților de război și cel al îngrijirii mormintelor și operelor comemorative de război dedicate acestora. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4953 secunde