Cum mai decurge căsătoria după "legile țigănești"

2354
5
Cum mai decurge căsătoria după

Articole de la același autor

Romii din Constanța au început să se "cizeleze" în ceea ce privește căsătoria. Dacă, până acum, viitorii miri erau ridicați de polițiști pentru că aveau obiceiul de a-și fura viitoarele neveste, iată că, mai nou, părinții, împreună cu fiica, minoră bineînțeles, dau fuga la Judecătorie și le cer magistraților să le autorizeze căsătoria.

Căsătoriile după "legile țigănești" au făcut furori la Constanța. Multe dintre ele s-au transformat în adevărate răpiri în plină stradă din partea mirilor care voiau să se asigure în fel și chip că fetele vor fi ale lor. Însă au existat și situații în care indivizii au ajuns în atenția polițiștilor sau au fost chiar și arestați.

Pentru a evita practicile de acest gen, romii s-au gândit să se pună în regulă și să meargă direct la judecător, care să le autorizeze căsătoriile fiicelor care nu au împlinit 18 ani.

"Ca să te căsătorești, trebuie să ai 18 ani, iar dacă vrei să te căsătorești mai devreme, trebuie să ai acordul instanței de tutelă, conform Codului Civil. Înainte, pe vechile reguli, doar fetele se puteau căsători dacă aveau sub 18 ani, iar acum au voie și băieții. Persoana care cere acest lucru trebuie să arate și să dovedească motivele pentru care vrea să se căsătorească. De regulă, se justifică acest lucru prin diverse motivații, că se iubesc prea mult, că au o relație de mult timp, că au mijloace de a locui împreună. Chiar dacă părinții își dau acceptul și sunt de acord, este necesar și acceptul judecătorului", explică avocatul Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța.

Ultimul caz de acest gen a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Mangalia, când reprezentanții legali, părinții Florina și Yahya Hriri, au mers la instanță împreună cu fiica lor minoră, Șaharazada Hriri, pentru a cere aprobare de la magistrați în vederea căsătoriei. Termenul a fost stabilit pentru 22 octombrie.

O tradiție din moși-strămoși

Pentru familiile de romi nu există altceva decât legile țigănești. Deși cer în instanță căsătoria înainte de vârsta legală de 18 ani, romii nu renunță la tradiție. Oamenii trăiesc după altfel de reguli, după legi concepute chiar de ei, transmise din tată-n fiu de secole și respectate cu sfințenie de către fiecare membru al comunității.

"Căsătoria este un obicei la noi din moși-strămoși. Tot la fel se face, noi ne căsătorim de mici, de la 14-15 ani sau mai mici, dar asta se face din anii 1940. Noi ne luăm de mici și nu ne despărțim unul de altul, nu ne lăsăm unul de altul, pe noi doar preotul ne desparte. La noi e tot tradiția aceasta de când e lumea. Unii mai tineri se mai duc și fac acte la Primărie, dar în rest noi nu am făcut așa. Eu de exemplu aveam 12 ani când m-am căsătorit, iar soția avea 11 ani și suntem împreună de 39 de ani. La noi asta e legea, nu e ca la toată lumea", precizează Marian Stănescu, bulibașa din Cuza Vodă. 

Comentează știrea

SEVER, ROMAN100%
6 octombrie 2014
???????????????????

ESTE POSIBIL SA SE OCUPE SPATIUL DEJA LIMITAT AL ZIARULUI CU O "STIRE EVENIMENT" ATAT DE STUPIDA? ASTA INTERESEAZA LECTORII CUGETULUI, CUM SE "IAU" TIGANII ,HOTI, TRAFICANTI, PROXENETI...ETC.? MINORITATEA ASTA CARE NE FACE DE RAS IN TOATA LUMEA, CARE AU 7 REGI SI IMPARATI, UNUL MAI STUPID CA ALTUL ARE PARTE DES DE TOT FELUL DE ARTICOLE .TALHARII ASTIA CARE SE INBOGATESC DE PE URMA CERSETORILOR LOR(SCLAVI) DIN OCCIDENT, CARE,CUM VEDEM IN FOTO POSEDA MASINI DE LUX IN CIUDA FAPTULUI CA NU AU MUNCIT O ZI IN VIATA LOR, NU PLATESC 1LEU IMPOZIT, MAJORITATEA ANALFABETI, AU PARTE DE DEOSEBITA DV ATENTIE. EXCELENT EXEMPLU PT INCITAREA TINERETULUI NOSTRU LA CULTURA, EDUCATIE SI MUNCA.NU AU DECAT SA SE CASATOREASCA SI SA SE INMULTEASCA SI PE LUNA, DAR PT MOMENT SUNT PARIA SI RUSINEA ROMANIEI. POATE VA GANDITI SA SUPRIMATI ARTICOLUL.....

Pintea
6 octombrie 2014
Hop si eu!

Daca respecta legile stabilita de legislativul romanesc e suficient. Traditiile care nu intra in conflict cu legile tarii trebuiesc tolerate . Orice abatere insa,trebuie sanctionata fara tam-tam,ci asa cum trebuie,asta fara sa insene discriminare de nici un fel.La naiba,m-am saturat si eu cu atatea derogari de la legi in favoarea unora, doar ca sa nu fim acuzati ca discriminam.

behehe
6 octombrie 2014
discutati discutii

Nu toti tiganii (sau rromii?) fura! Nu toti sunt infractori. Multi aduna fierul vechi (si e al naibii de greu sa spargi betoane pentru a recupera cateva kg. de fier...), pet-uri de plastic aruncate de cei mai multi, care polueaza inutil solul si apele, doze de aluminiu etc. Resturi alimentare cu care ingrasa porcii. Au o viata grea. Nu au asigurari de sanatate, nu pensie. Casele sunt improvizatii, de cele mai multe ori... Sunt oameni si ei. Extrem de saraci. Copiii lor abandoneaza frecvent scoala pentru ca trebuie sa investeasca prea mult. Uniforme, carti, rechizite. Si pierd prea mult timp. 12-16 ani. Iar cand ies cu o diploma sunt platiti cu salarii ridicule. Ei aduna intr-o spatamina-doua mai mult decat salariul de intellectual primit dupa atitea studii si atiti bani irositi... Situatia rromilor de la noi arata boala societatii noastre. De ce rromii din Spania au cu totul alta mentalitate si comportament? Nu cumva din cauza societatii diferite? Tarele rromilor de aici sunt tarele voastre, stimati romani! Nu mai acuzati, caci va acuzati. Infractorii trebuie sa fie pedepsiti, indiferrent de etnie sau partid... Nu? Cand veti rezolva problema asta si veti plati salarii decente intelectualilor, fiti siguri ca nici tiganii nu vor mai comite infractiuni si vor merge la scoala. In ceea ce priveste obiceiurile lor, fiecare etnie are propriile traditii ce trebuiesc respectate. Si la noi sunt multe casatorii cu fete minore (peste 15-16 ani). Dar cu acordul autoritatilor. De ce le refuzati lor? Adolescenta este o stare indusa de noua societate, tinerii fiind siliti sa invete mult mai mult ca inainte vreme. In Evul Mediu si Occidentalii faceau nuntile la aceleasi varste. Chiar in familiile regale. Acum s-au imbogatit si le pute... Daca Legea prevede posibilitatea unor dispense, de ce sa nu beneficieze si ei de asa ceva? Nu pentru ei au fost create dispensele. Pentru romani... Nu uitati, nu toti tiganii au palate! Iar cei cu palate, de ce nu-i trageti la raspundere, sa spuna de unde au banii si ce impozite au platit pe venituri? De ce nu-i obligati sa plateasca impozitele pe cladiri? Va convine sa va aruncati frustrarile si nimicnicia (constiinta faptului ca sunteti ratati, mai ales in comparative cu ei) asupra etniei, in corpore! Gresiti! Rromii sunt la marginea societatii si isi pastreaza vechile orinduieli pentru ca nu se pot integra. Cei care s-au integrat au fost deznationalizati si au devenit romani. Majoritatea politicieni. De asta o ducem asa bine...

behehe
6 octombrie 2014
felicitari pentru articol!

poate ca ar fi bine sa reveniti din cand in cand, prezentind aspecte din viata rromilor. In primul rand economice. Aratati cu ce se ocupa, cum traiesc, cum isi castiga existenta si cei saraci si cei bogati... Ce probleme au, ce greseli fac si cum le rezolva statul nostru si UE doleantele. Caci sunt si cetateni UE! Si aruncarea pisicii moarte in curtea noastra e practica obisnuita a liderilor politici din Occident. Ei nici usturoi n-au mincat, nici gura nu le pute a rasism... Dar gonesc pe toti rromii de la ei... Unde e libertatea de circulatie mult trimbitata?

bani
10 octombrie 2014
bani pe net

Locuri de munca in toata tara! Oferim din start contract legal si seriozitate maxima! Oferim si dovada platii! Primele castiguri au fost deja acordate! Tot mai multi oameni multumiti lucreaza cu noi! NU e MLM si NU e joc piramidal! Aveti sansa de a castiga 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Va trimitem detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Duminică, 28 Septembrie 2014
Stire din Monden : Robert Turcesu s-a însurat...în secret
Miercuri, 10 Septembrie 2014
Stire din Monden : Sânziana Buruiană se mărită!
Luni, 01 Septembrie 2014
Stire din Fun : Căsătoria, cea mai tare afacere
Pagina a fost generata in 0.5152 secunde