Cum lucrează Serviciul Român de Informații. Detalii despre sursele secrete și sursele deschise

891
1
Cum lucrează Serviciul Român de Informații. Detalii despre sursele secrete și sursele deschise - cumlucreaza-1478536291.jpg
Sursele secrete umane reprezintă cea mai complexă parte a activității oricărui serviciu de informații. Dincolo de progresul tehnologic și de dezvoltarea OSINT (Open Source Intelligence), suportul uman rămâne esențial pentru culegerea și verificarea informațiilor de securitate națională. Selecția și formarea ofițerilor care lucrează cu sursele umane este exigentă, astfel încât, dispunând de o inteligență socială și comunicațională superioară, să facă posibilă implicarea în prezervarea securității naționale a persoanelor care au acces la informații relevante.


Recrutarea surselor secrete umane, cunoscute și sub denumirea de agenți, se realizează printr-un proces complex ce necesită parcurgerea mai multor etape. Prima dată se evaluează și determină potențialul sursei de a furniza informații relevante pentru securitatea națională, dar și a deschiderii acesteia către o eventuală cooperare. Apoi se va stabili o relație de comunicare și se va dezvolta și menține o relație de încredere.


"Prin urmare, agentul este persoana care furnizează în mod voluntar informații care, corelate cu date din alte surse (tehnice, deschise), oferă o imagine cât mai completă asupra riscurilor și amenin-țărilor. Lucrul cu sursele secrete umane este domeniul de activitate în care ofițerii SRI trebuie să dezvolte atenție distributivă, calm și echilibru, să găsească semnificațiile ascunse în detalii aparent minore, să aibă o bună cunoaștere a limbajului non-verbal și o înțelegere fină a psihologiei umane", precizează Serviciul Român de Informații. 


Ce sunt sursele deschise


În mod tradițional se presupune că un serviciu de informații culege date relevante pentru securitatea națională prin intermediul surselor secrete umane și tehnice. Odată cu era informațională și dezvoltarea comunicării globale, sursele deschise au primit o atenție sporită din partea experților în domeniu și au devenit în foarte scurt timp un instrument esențial pentru completarea și îmbogățirea cu-noașterii dobândite prin metodele clasice asupra riscurilor.


"Mass-media, comunitățile virtuale sau rețelele de socializare - pentru a da doar câteva exemple - fac ca informația să circule și să se propage în ritm alert. În acest context, este misiunea unui bun analist de informații din surse deschise să evalueze fluxul mediatic, construind imaginea de perspectivă, conexând evenimentele și evidențiind riscurile", mai scrie Serviciul Român de Informații. 


Realitatea ultimilor ani demonstrează că analiza de intelligence din surse deschise furnizează adesea avertizări timpurii, evidențiază oportunități și oferă un avantaj decisiv beneficiarilor legali pentru prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale.


Comentează știrea

http://candipharm.com/
16 decembrie 2022
http://candipharm.com/

http://candipharm.com/

Pagina a fost generata in 2.7546 secunde