Cum e posibil? Copilul dispărut, găsit întâmplător, în locul "răscolit" de autorități!

1165
Cum e posibil? Copilul dispărut, găsit întâmplător, în locul

Articole de la același autor

Cadavrul minorului de opt ani, dispărut de aproape o săptămână, a fost descoperit, vineri dimineață, de doi muncitori. Trupul neînsuflețit a fost găsit în primul bazin de dejecții verificat de oamenii legii, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care au fost realizate căutările. 


Trupul neînsuflețit al micuțului de opt ani, din Pecineaga, Iulian Alexandru Bițică, a fost găsit la aproape o săptămână de la dispariția lui. Vineri dimineață, cadavrul a fost zărit într-unul din bazinele de dejecții de la marginea localității, de doi muncitori de la complexul de animale, care treceau prin zonă. Mai precis, cadavrul a fost descoperit în primul bazin pe care l-au golit și l-au "scotocit" echipele de căutări; o parte din trup a fost zărit la suprafața apei, iar oamenii au anunțat imediat autoritățile. 


În consecință, în condițiile în care nu mai puțin de patru zile, atât reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța cât și cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" au comunicat că desfășoară căutări cu mai bine de o sută de oameni, cu elicopter, cu câini de urmă și că intervin în bazinele de dejecții cu patru motopompe, cu sonar, năvod, scafandri privați etc, se ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul de acțiune al autorităților. Mai ales că, așa cum precizam și mai sus, trupul neînsuflețit a fost găsit chiar în primul bazin de dejecții spre care și-au îndreptat atenția autoritățile! 


Căutările în bazinele de dejecții, demarate cu întârziere? 
Acest caz a ridicat semne de întrebare încă de la început. Căutările în bazinele de dejecție au fost demarate în cursul dimineții de luni, 4 noiembrie, în condițiile în care băiatul a dispărut de sâmbătă dimineață, 2 noiembrie. Ba chiar oamenii din localitate spun că pe camerele de supraveghere se vede că Iulian Alexandru era la marginea localității, sâmbătă, în jur de ora 11,00. Rolele acestuia au fost găsite la mai puțin de un kilometru de bazinele de dejecții, un alt indiciu. Mai mult, unii dintre cei prezenți la căutări spun că pe marginea unuia dintre bazine se vedea "ca și cum un corp ar fi alunecat". "Bazinele ar fi trebuit verificate mult mai devreme", spuneau, chiar din primele zile, cei care au fost prezenți la căutări. 


La marginea localității Pecineaga sunt șase bazine ale unui complex de porci; dintre acestea, două erau pline, iar indiciile "arătau" spre unul dintre ele. Spre acesta s-au îndreptat, luni dimineață și militarii din cadrul ISU Dobrogea. "Sub coordonarea IPJ Constanța!", după cum au ținut să sublinieze militarii de fiecare dată când au fost întrebați cu privire la deciziile luate pe parcursul demersurilor de căutare. Cinci zile au durat căutările, zi și noapte, dintre care patru în zona bazinelor de dejecții. Inițial s-a pornit cu o motopompă din dotarea ISU Dobrogea. Dar s-a dovedit că era insuficientă, pe parcursul primelor două zile ajungând la fața locului alte trei echipamente, printre care una de la Detașamentul Cernavodă, iar alta, de mare capacitate, de la Apele Române. 


Cadavrul nu a fost "văzut" de sonar sau de scafandri!
Două zile a durat golirea primului bazin. În a treia zi au ajuns la fața locului și un năvod, dar și un sonar. Între timp, s-a apelat la scafandri privați care au "scotocit" bazinul golit până la aproximativ doi metri. De menționat că bazinele au o adâncime de aproximativ zece metri. Scafandrii militari din cadrul ISU Dobrogea nu au putut interveni întrucât aceștia nu dețin echipamentul corespunzător, adică nu au căști cu fața acoperită. Miercuri, s-au încheiat căutările în cel de-al doilea bazin de dejecții, au fost retrase echipamentele și au plecat spre casă echipajele din Călărași și Tulcea, care veniseră în ajutor, astfel încât să se asigure permanența la fața locului. Joi, pompierii și scafandrii militari s-au întors la primul bazin, pe care l-au verificat din nou, din barcă. Și de această dată, fără succes. Vineri dimineață, în zona bazinelor nu mai era nici picior de pompier sau de polițist. Prilej pentru curioși de a-și face drum prin zonă. Așa se face că trupul neînsuflețit al copilului a fost găsit de doi muncitori care aveau drum prin zonă. Într-un bazin care a fost verificat de scafandri privați, dar și cu un năvod și cu un sonar din dotarea Gărzii de Coastă!!! 
"În bazinul la care facem referire a fost introdusă apă din al doilea bazin, pentru a dilua stratul de mâl format pe fundul bazinului și în care era posibil să fi rămas trupul neînsuflețit. În cursul zilei de vineri, urma să se acționeze cu o pompă submersibilă, pentru secarea definitivă a bazinului. Trupul neînsuflețit a fost transportat la morga Spitalului Municipal Mangalia, în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului", au arătat reprezentanții IPJ Constanța. Din primele cercetări, pe trupul neînsuflețit nu erau urme de violență. 


Anchetatorii au schimbat încadrarea privind dispariția copilului, din lipsire de libertate, cum s-a considerat inițial, în ucidere din culpă in rem. 


Acuzații că se intervine cu poticniri la tragedii!
Nu este prima dată când modul în care se intervine la tragedii ridică semne de întrebare. În urmă cu cinci ani, când patru oameni au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol, militarii au fost acuzați că au ajuns la fața locului neechipați, fără dotarea necesară pentru astfel de situații și cu dispozitive nefuncționale. Primii pompieri ajunși pe lac au dat la vâslă, pentru că… nu aveau o cheie să pornească motorul bărcii! 


Cu câteva luni înainte, mai precis în aprilie 2014, trei fete mureau într-un cumplit incendiu izbucnit în localul Beirut din centrul Constanței. Rudele fetelor i-au dat în judecată pe militari, acuzându-i că au intervenit cu întârziere. Instanța de judecată a decis, după ani de procese, condamnarea patronului restaurantului și acordarea a 2,5 milioane de euro despăgubiri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8569 secunde