Reportaj cu polițiștii români detașați

Cum devin turiștii români victime în Bulgaria

1053
3

Articole de la același autor

Vă pregătiți să plecați într-un sejur pe litoralul bulgăresc? Dacă alegeți Albena sau Nisipurile de Aur, trebuie să știți că, în caz că întâmpinați probleme, puteți apela la polițiștii români detașați, pe perioada verii, în țara vecină. 

În sfârșitul de săptămână care s-a încheiat, a doua serie de polițiști detașați în Bulgaria și-a început misiunea. La invitația Poliției Române, i-am însoțit în țara vecină, în momentul în care s-a făcut schimbul cu cei patru polițiști, ce s-au aflat în Bulgaria începând de la 1 iulie.

"Nu au fost evenimente deosebite în care să fie implicați turiștii români. Au fost mici probleme, cum ar fi dispariția unor bunuri de pe plajă, câteva tamponări, dar nimic grav", a afirmat agentul șef adjunct Răducu Caraivan, din cadrul Poliției Giurgiu, aflat la sfârșitul detașării.

Detașați din Teleorman, Dolj și Giurgiu

Este a patra vară când sunt detașați polițiști români în Bulgaria, în trei serii a câte patru agenți. Agentul șef adjunct Răducu Caraivan s-a aflat pentru prima dată în misiune, dar de ani buni își petrece concediile în Albena, împreună cu familia. Pentru colegul lui, agentul șef principal Florin Narcis Anghel, din cadrul Poliției Teleorman, este a patra vară când este detașat pe litoralul bulgăresc.

Misiunea lor este să-i ajute pe turiștii români să depășească bariera lingvistică în relaționarea cu autoritățile din țara vecină.

Cei doi au fost detașați la Albena, iar împreună cu colegii detașați la Nisipurile de Aur, au consiliat, în total, de pe 1 iulie până la sfârșitul săptămânii trecute, aproape 600 de turiști români, fie cu privire la găsirea hotelului sau a unor cluburi, fie după ce au fost implicați în tamponări, în scandaluri sau după ce au fost înșelați la casele de schimb valutar.

Misiunea lor a fost preluată, de duminică, 21 iulie, de agentul șef principal Marius Piele, de la Poliția Dolj, și de agentul principal Iulian Topor, de la Poliția Teleorman. Nici aceștia, însă, nu se află la prima misiune în Bulgaria.

Niciun polițist detașat din Constanța

De altfel, numărul polițiștilor care pot fi detașați pe litoralul bulgăresc este destul de redus, căci principalul criteriu de selecție este cunoașterea limbii țării vecine.

Iar, deși este județ de graniță, din Constanța niciun polițist nu a plecat în misiune în statul vecin. Motivul este simplu: niciun angajat al Poliției Constanța nu a dovedit cunoașterea, măcar la nivel fluent al conversației, a limbii bulgare, după cum ne-a precizat comisarul șef Viorel Tudose, șeful Serviciului Coordonare Mediul Urban, Direcția de Ordine Publică, din cadrul Poliției Române.

Îi recunosc după uniformă!

Până în prezent, detașarea de polițiști români pe litoralul vecin

s-a dovedit un succes, după cum ne-a declarat și căpitanul Ivan Ivanov, șeful Poliției Albena. Acesta ne-a mărturisit că, cel puțin în stațiunea unde își desfășoară activitatea, românii au fost implicați în evenimente mai mult din postura de victime, și nu de infractori. Co-naționalii noștri răsuflă ușurați când aud vorbindu-li-se în limba maternă, timpul pentru soluționarea problemelor cu care se prezintă la Poliție este mult scurtat, iar acțiunile de prevenire sunt mai eficiente, căci turiștii primesc sfaturile într-o limbă pe care o înțeleg! "Am avut ocazia ca turiștii să exclame «Vorbiți românește!» când ne-au auzit și au venit să ne ceară ajutorul. Alții ne-au văzut în uniformă și le-au recunoscut (n.r. acesta fiind, de altfel, și elementul după care polițiștii noștri pot fi identificați cu ușurință!)", ne-a mărturisit ag. princ. Iulian Topor.

Căci, nu de puține ori, vacanța celor care au fost în Bulgaria și au fost implicați într-o tamponare sau au fost înșelați la exchange s-a transformat într-un calvar, pentru că nu au reușit să se înțeleagă cu autoritățile, care nu știau nicio limbă de circulație internațională. De altfel, inițiativa demarării parteneriatului între polițiile celor două state a aparținut bulgarilor, tocmai din cauza problemelor pe care le-au întâmpinat. Un protocol asemănător au încheiat și cu autoritățile din Grecia, pentru stațiunile unde vin în special cetățeni eleni.

În schimb, parcă mai accentuat decât în țara noastră, lipsa fondurilor își spune cuvântul. Diferențele dintre hotelurile luxoase, în care investitorii, majoritatea din Germania, au investit capital serios, și sediile posturilor de poliție, sunt notabile, cele din urmă având nevoie urgentă de reparații și modernizări.

Comentează știrea

nastratrin
22 iulie 2013
felicitari

pentru articol; dar ce are titlul cu continutul?

VALENTIN
22 iulie 2013
HALAL TITLU

TURISTII ROMANI DEVIN VICTIME IN ROMANIA NU IN BULGARIA......

turist
22 iulie 2013
Micsorarea absolut inadmisibila a solarului maritim de la Eforie Nord facuta de citiva boschetari alcoolici si trintori trimisi de Apele Romane.

Apele Romane au trimis citiva muncitori la solarul maritim pentru a pune garduri de stuf. Initiativa a fost buna. Din pacate lucrarea a fost facuta de boschetari alcoolici si trintori. Gardul dinspre Eforie Nord trebuia pus in continuarea gardului de beton, dar acesti boschetari alcoolici si trintori l-au pus cu citiva metri mai in interiorul solarului in cel mai imbecil mod posibil micsorind astfel suprafata solarului ! In latura dinspre Eforie Sud, solarul maritim a fost intotdeauna pina la aproximativ 3 metri de dig. Cum au procedat acesti boschetari alcoolici ? Au luat ca punct de pornire al gardului un gard al unei constructii facute in mod abuziv, constructie care nu are nici un fel de acte ptr. că a fost ridicata acolo, constructie ptr. care mai multe persoane ar trebui trimise la Poarta Alba. Boschetarii alcoolici si trintori au facut gardul pina spre cazemata. In acest fel, niste alcoolici taietori de frunza la ciini au micsorat ENORM suprafata solarului. Acesti trintori nenorociti au procedat asa ptr. ca le-a fost mult mai usor ; in plus, starea de ebrietate nu le permitea sa faca eforturi prea mari. Este necesar ca persoanele competente de la Apele Romane sa ia masuri ptr. faxarea normala a gardului !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7353 secunde