Cum au țepuit statul soții Nemeș, prin două firme din Constanța

1073
1

Articole de la același autor

Fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată, alături de soții Radu și Diana Nemeș, într-un dosar de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se la 56 de milioane de euro. Mecanismul evazionist a fost construit cu ajutorul a două firme din Constanța, au stabilit procurorii DNA. 


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat ancheta în dosarul în care este cercetat fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, și au dispus trimiterea în judecată a acestuia, alături de alte 14 persoane, dar și 18 firme din întreaga țară. 


Coordonatorul grupului infracțional era, susțin anchetatorii, Radu Nemeș, sprijinit de soția lui, Diana Nemeș, administrator al SC Excella Real Grup SRL. Complici erau: Dumitru Chirvăsitu (administrator al SC Inkasso Jobs SRL din comuna Mihail Kogălniceanu, Constanța), George Guliu (administrator la SC Excella Real Grup SRL din comuna Nicolae Bălcescu, Constanța), Mihai Buliga, Nicolae Belba (persoană care controla SC Divers Zootehnic SRL și SC Partener Noblesse SRL), Andrei Florin Jugănanu (administrator SC Crivas Logistic SRL București și SC Rad Trans Concept SRL București), Dumitru Emilian Preda, Ovidiu Ioan Moldovan (administrator SC Benzoil Sibiu), Pavel Dumitru Ghișe (administrator SC Ana Oil SRL Sibiu), Mariana Vrînceanu (fostă Cozma), Lucian Florin Ionescu (administrator SC Delta Oil Logistic SRL). Acuzațiile sunt de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. 


Grupul infracțional a fost sprijinit, au precizat procurorii DNA, și de Viorel Comăniță, fost director al Autorității Naționale a Vămilor, dar și de Florin Dan Secăreanu, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța. 


Pagubă de 56 milioane de euro 
Evaziunea fiscală a fost săvârșită în anii 2011 - 2012 și a constat în sustragerea de la plata obligațiilor fiscale pentru tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină, comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare. În total, prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 56 milioane de euro. 


"Mecanismul evazionist presupu-nea importul de motorină în regim de antrepozit fiscal, fără plata accizelor, de către SC Inkasso Jobs SRL, care o revindea imediat către SC Excella Real Grup SRL (ambele din județul Constanța). În paralel, Sc Excella Real Grup SRL achiziționa în mod fictiv țiței de la mai multe societăți fantomă și întocmea înscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu țiței, obținându-se produse pe-troliere inferioare, slab accizate. Aceste produse (combustibil lichid greu și combustibil lichid navo) erau vândute în mod fictiv către alte firme fantomă, astfel încât producătorul se descărca scriptic de stocul de motorină. În realitate, motorina era vândută direct de SC Excella Real Grup SRL către mai mulți distribuitori (SC Benz Oil SRL și SC Ana Oil SRL), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăți fantomă, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului. Ulterior, motorina era distribuită către stații de carburant, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale so-cietăților fantomă care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde erau retrase în numerar și erau împărțite între membrii grupului", se precizează în comunicatul DNA. 


Ajutați de Sorin Blejnar și de fostul șef al SIPI Constanța 
Grupul infracțional era sprijinit și de oameni de stat. Codruț Alexandru Marta (fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în prezent fugit din țară) "a sprijinit grupul infracțional în schimbul unei părți din beneficiile obținute, asigurând legă-tura cu funcționari publici aflați în sfera lor de influență și care erau în poziția de a le proteja interesele", au precizat anchetatorii. "Totodată, Marta a realizat demersuri la cererea lui Radu Nemeș, astfel încât să influențeze procedura de numire a unor funcționari, pentru ca activitatea evazionistă să se poată desfășura netulburată", au adăugat procurorii. 


"Sorin Blejnar, președinte ANAF, Viorel Comăniță și Dan Florin Secăreanu, ofițer în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (n.r. - fostul șef al SIPI Constanța) au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecția, în virtutea funcțiilor pe care le dețineau. Inculpații cunoșteau activitatea grupării și au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu și-au exercitat atribuțiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informațiile pe care le dețineau și poziția pe care o aveau pentru a sprijini funcționarea mecanismului evazionist", se menționează în rechizitoriu. 


Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus punerea sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpaților. Dosarul urmează să fie judecat la Curtea de Apel București. 


Comentează știrea

rex
4 iulie 2014
Lichelele!

Blejnar nu este ala cu care vorbea Basescu amical si pe care il "va cunoaste peste un an"? Daca sapa mai adanc, dna, va da si peste Mirdiulica de la "apa mare!

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Iunie 2014
Stire din Eveniment : Radu Mazăre, chemat la DNA
Pagina a fost generata in 0.4446 secunde