€ 4.7326
£ 5.2538
$ 4.2139

Mai multe ştiri online:
Anchetatorii scot la iveală:

Cum a câștigat POLARIS contractul de salubrizare a Constanței. ȘPAGA A FOST 7 MILIOANE EURO

Ştire online publicată Joi, 10 Decembrie 2015. Autor: Cuget Liber Online.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, a deputatului Eduard Martin, a viceprimarului Gabi Stan, precum și a altor cinci funcționari publici (Tudorița Tolea, Doru Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura) pentru comiterea mai multor infracțiuni, de la luare de mită până la abuz în serviciu, în dosarul Polaris. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată și a societății Polaris M Holding SRL pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Potrivit procurorilor, prejudiciul creat municipiului Constanța în contractul încheiat între Primărie și Polaris pentru salubrizarea orașului se ridică la sute de milioane de lei.

Mai exact, anchetatorii susțin că în perioada 2008-2014, primarul de la acea dată, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

Astfel, „în anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și Primăria Constanța a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane lei. Mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii spun că în urma încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de peste 200 milioane lei.

Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, referitoare printre altele la:

- impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților

- modul de estimare a valorii contractului

- alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare a municipiului Constanța prin gestiune delegată

- inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 o-ferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți

- tariful de salubritate.

„Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea, în consecință, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ștefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpații Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajați ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziții legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preț supraevaluat”, se mai arată în rechizitoriu.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a fi menținute măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8563 secunde