Cum a ajuns Constanța poarta de intrare a cocainei în Europa. "Este un nod de trafic al rețelelor internaționale"

682

Articole recomandate

Cantitatea capturată de Poliția Română și DIICOT, de peste 2 tone de cocaină, în Portul Constanța, reprezintă o adevărată lovitură dată traficului internațional de droguri, întrucât vorbim despre un întreg grup infracțional organizat care a fost destructurat. 


De-a lungul timpului însă, autoritățile române au făcut și alte capturi impre-sionante, de ordinul tonelor de hașiș, canabis și cocaină. Surse din cadrul BCCO Constanța au dezvăluit, pentru Cuget Liber, unde se duc banii ce provin din vânzarea drogurilor, dar și informații din interiorul altor acțiuni de mari proporții. 


În urma unor investigații derulate pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia - Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control. "În perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, cetățean columbian, și cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas, cetățenii lituanieni, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, pe care ulterior l-au și sprijinit prin acțiuni distincte, în scopul săvârșirii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantități de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriu-lui României) și trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deținerea și manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transpor-tării ulterioare a acestora în țări din Europa de Vest)", se arată într-un comunicat emis de DIICOT. 


"Portul Constanța este un nod de trafic al rețelelor internaționale"


În perioada aprilie-iunie a anului 2016, au introdus în România, prin Portul Constanța, cantitatea de aproximativ 2.500 kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import - export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România). Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian. Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. 


"S-a constatat de-a lungul timpului că Portul Constanța este un nod de trafic al rețelelor internaționale de trafic cu substanțe interzise. Cred că va reprezenta în continuare un punct de atracție și o cale de intrare în zona Euro. Dacă ne aducem aminte, începând cu anul 1990, au fost constatate mai multe încercări de a introduce în mod ilicit cantități de stupefiante, nu neapărat de mare risc", au precizat, pentru "Cuget Liber", surse din cadrul BCCO Constanța. În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc. La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale. În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al SUA - DEA și Spania - Guardia Civil. 


Cea mai mare captură de droguri, în anul 2009 


Deși în anul 1999 au fost capturate 10 tone de hașiș, iar în anul 2005 peste 10 tone de canabis au fost confiscate, cea mai mare captură de droguri în Portul Constanța este considerată cea din 2009, atunci când au fost găsite aproximativ 5 tone de cocaină, ce provenea din Brazilia. "Cea mai mare captură a avut loc în 2009, fiind o captură eminamente făcută de către autoritățile române și BCCO Constanța. Este vorba de cocaină, iar atunci România a cerut colaborarea autorităților americane, DEA, și autorităților columbiene, fiind vorba despre o captură autentică românească. Asta arată potențialul autorităților în a arăta că suntem capabili să oferim un răspuns la provocările noului mileniu privind traficul internațional de droguri, în a combate rețelele internaționale și finanțarea terorismului, pentru că este vorba de miliarde de euro, bani care întotdeauna ajung în finanțări de terorism și acte de destabilizare a țărilor. Cam acestea sunt atributele unui trafic internațional la nivelul tonelor de cocaină. Sunt printre cele mai profitabile «afaceri» efectuate de organizații potențial teroriste", au mai precizat surse din cadrul BCCO Constanța. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5868 secunde