Cu jalba în proțap la ministrul Justiției, Stelian Ion. „Am ajuns Cenușăresele Poliției!”

1761
1

Articole de la același autor

Polițiștii judiciari, adică cei din structurile de investigații criminale, investigarea criminalității economice, crimă organizată, care anchetează cazurile penale, sunt din ce în ce mai nemulțumiți. Pe de o parte, de faptul că au doi „șefi”, respectiv procurorul și superiorul ierarhic, muncă din ce în ce mai multă și bani din ce în ce mai puțini. Toate aceste aspecte au fost expuse de reprezentanți ai polițiștilor într-o întâlnire cu ministrul Justiției, Stelian Ion.





Ministrul Justiției, constănțeanul Stelian Ion, a anunțat intenția de „eficientizare a activității de urmărire penală prin crearea unor condiții care să permită o colaborare mai strânsă între polițist și procuror”, iar ca măsură de reorganizare a Justiției a propus ca variantă mutarea polițiștilor judiciari în subordinea totală a parchetelor. Urmărirea penală nu poate fi realizată eficient fără oamenii care lucrează efectiv cazurile penale, și anume polițiștii judiciari.

Muncă multă, bani puțini

În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Sindicatului Europol s-au întâlnit cu ministrul Stelian Ion pentru a-i prezenta problemele cu care se confruntă anchetatorii, în vederea identificării unor soluții.



„În ultimii ani, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin inacțiunea factorilor de conducere, s-a ajuns ca polițiștii din cadrul structurilor de poliție judiciară (investigații criminale, investigarea criminalității economice, crimă organizată etc.) să aibă cele mai mici salarii din sistem. Astfel s-au creat premisele unei migrații a profesioniștilor din structurile poliției judiciare către alte structuri operative ale Poliției Române, unde salariul este mai mare datorită sporurilor suplimentare acordate pentru munca de noapte, munca în zilele de repaus săptămânal/de sărbătoare legală și alte asemenea drepturi salariale suplimentare. Mai mult decât atât, „beneficiul” unui polițist din structurile poliției judiciare este tradus în suma de aproximativ 150 lei, care reprezintă „sporul de judiciar”, asta în condițiile în care media salarială la nivelul acestor structuri este de aproximativ 3.300 lei”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Europol.

Dublă subordonare, față de procuror și superiorul ierarhic

Un alt motiv de nemulțumire este dubla subordonare, față de superiorii ierarhici din Poliție și procurorul care coordonează ancheta penală. „Având în vedere dubla subordonare, procuror/șefi profesionali, polițiștii sunt puși în situația vulnerabilă prin care procurorul le solicită să îndeplinească activități în dosarele penale, cu termene clare, fără să îi intereseze de celelalte sarcini specifice de poliție, iar șefii profesionali utilizează personalul structurilor de poliție judiciară în diferite alte activități date în competența Poliției Române, fără să țină cont de activitățile de urmărire penale stabilite de procuror. Iar în final, dacă polițistul refuză îndeplinirea unor sarcini sau întârzie în executarea lor, indiferent dacă sunt cele din activitatea de urmărire penală sau din cele specifice muncii de poliție, ajunge să fie cercetat disciplinar de șefii profesionali sau sancționat cu amendă judiciară de procuror”, a mai explicat Cosmin Andreica.





Dosarele vechi au prioritate. „Unde este celeritatea?”

O problemă, care ajunge să afecteze și populația, este faptul că din cauza volumului mare de muncă ajung să aibă prioritate dosarele mai vechi. „Nu sunt stabilite criterii care să permită polițistului să acorde o mai mare atenție cauzelor mai importante (complexitate, prejudiciu, impact social etc), stabilindu-se generic, ca și cutumă, că dosarele penale cele mai vechi să aibă prioritate față de dosare înregistrate recent, pierzându-se astfel momentul operativ, imediat de după comiterea faptei, când autorii pot să fie prinși sau prejudiciile recuperate. De aici și nemulțumirea generalizată la nivelul societății cu privire la lipsa celerității soluționării unor dosare penale cu autori cunoscuți”, a mai afirmat liderul sindical.



Ministrul Stelian Ion a subliniat importanța datelor prezentate, în contextul dezbaterilor existente, în acest moment, cu privire la soarta polițiștilor judiciari. Acesta a mai precizat că există mai multe variante de lucru pe acest subiect, deocamdată în stadiul de analiză.

Pe de altă parte, sindicaliștii au arătat că în perioada următoare vor realiza sondaje de opinie în rândul polițiștilor judiciari și dezbateri, atât pe marginea propunerilor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, cât și a unei eventuale mutări a specialiștilor la parchete.



De altfel, voci din rândul polițiștilor judiciari din Constanța afirmă că numărul specialiștilor a scăzut drastic, din cauza nemulțumirilor. „Am ajuns Cenușăresele Poliției! Avem salariile mai mici decât la ordine publică, dacă se înregistrează întârzieri în dosare noi suntem sancționați, dar la o adică ieșim și pe stradă, să patrulăm!”



Comentează știrea

calin
26 decembrie 2022
coruptie-cat incape!

trecerea politisitlor judiciari la Parchete ascunde de fapt nenumaratele acte de corutie din sistem! unii politisti corupti se ascund dupa procurori si unii dintre procurori ascundbactele de coruptie prin politisti! Acest articol este o smecherie...o incercare de a prosti cetateanul roman!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8714 secunde