Cu ce tipuri de armament sofisticat se dotează Armata în 2018

1022
Cu ce tipuri de armament sofisticat se dotează Armata în 2018 - maxresdefault-1522840175.jpg

Articole recomandate

Pe fondul presiunilor provocate de unele mișcări ale Rusiei, în 2018, Armata Română crește ritmul dotărilor vizând achiziționarea de blindate, rachete, avioane și nave de luptă, scrie adevarul.ro



După ce anul trecut a cheltuit 38% din buget (1,05 miliarde de euro) pentru înzestrare, Ministerul Apărării Naționale a comunicat recent că vrea ca în 2018 să crească ritmul la capitolul programe de dotare cu sisteme moderne de armament. Concret, la solicitarea "Adevărul", mai-marii din Armată au estimat că, în 2018, cheltuielile pentru achiziții de echipamente militare sunt de 8,107 miliarde lei (credite de angajament) și 5,363 miliarde lei (credite bugetare), adică în total 13,470 de lei (2,9 miliarde de euro). Asta în condițiile în care bugetul total al MApN în 2018 este de 18,164 miliarde lei. 


De menționat că sumele de la capitolul "credite de angajament" nu vor fi virate în acest an producătorilor de armament, ci reprezintă cheltuieli angajate fiind plăți care se vor face în anii viitori. Cum se întorc o parte din bani Experții militari consideră că România și alte state aliate ale NATO cresc ritmul la capitolul înzestrării cu sisteme majore de armament din cauza faptului că regiunea extinsă a Mării Negre este actualmente pusă la grea încercare de acțiunile Rusiei. "Pe fondul presiunilor venite din est, aliații din NATO investesc tot mai mult în apărare", a declarat pentru "Adevărul" analistul Aurel Cazacu. "Dotarea Armatei este foarte importantă în acest context. Oricum, prin alegerea offset-ului ca metodă de dotare pentru unele programe majore cum ar fi blindatele sau corvetele, o mare parte din banii cheltuiți se întorc în economia României", mai spune analistul. Programele majore Primul program în care vor fi investite sume importante de bani în acest an va fi, conform MApN, cel de dotare cu transportoare blindate 8X8 pentru trupe, mai scriu jurnaliștii de la adevarul.ro


Conform acordului, timp de șase ani, compania GDELS-Mowag GmbH va produce în offset cu Uzina Mecanică București (UMB) cele 227 de blindate pe platforma Piranha 5 pentru Armata Română. Primele 36 de blindate vor ajunge la militari încă din acest an. Programul este considerat esențial pentru MApN. 


"Tehnica de luptă pe roți aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generație veche, fiind depășită atât din punct de vedere tehnologic, cât și din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecția personalului, posibilitățile de observare, orientare, comunicații etc", precizează MApN. Ca armament, Piranha 5 are o plajă largă de opțiuni de la mitralieră de 12,7 milimetri la lansatoare de grenade sau rachete antitanc. Un alt program important este cel al sistemului rachete sol – aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT configurația 3+. Acesta a fost demarat la finalul anului 2017, cu termen de finalizare estimat pentru anul 2025. Apoi este vorba de sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS).


Programul este demarat în acest an, va avea livrări parțiale anuale și va fi finalizat în anul 2024. MApN mai vrea să completeze escadrila de F16 Fighting Falcon cu încă patru aeronave și are în proiecție achiziționarea a încă 36 de astfel de aparate de zbor pentru ca în total, în 2020, piloții români să opereze 52 de astfel de avioane cu o lungă experiență de luptă în teatrele de operații. În fine, este în curs procedura specifică de achiziție pentru cele 4 corvete multifuncționale, program prioritar, inițiat deja în luna martie. Navele vor fi construite tot în offset, în România, și se estimează atribuirea unui acord-cadru în luna octombrie.

sursa: adevarul.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5111 secunde