Crimele care au îngrozit Constanța și nu au fost niciodată soluționate

7303

Articole de la același autor

De-a lungul timpului, în Constanța au avut loc crime dintre cele mai înfiorătoare. Trecerea timpului, lipsa dovezilor și a posibilităților tehnice moderne de investigare au făcut ca peste dosare să se aștearnă praful. Crimele s-au prescris de ani buni, iar criminalii nu au fost găsiți niciodată.

În 2012, Codul Penal a fost modificat astfel încât crimele nu se mai prescriu, iar criminalii pot fi trași la răspundere indiferent cât timp trece de la cumplitele fapte. Până la acea dată, însă, infracțiunea de omor se prescria într-un interval cuprins între 15 și 22 de ani (în funcție de stadiul cercetărilor: dacă nu se realizase nicio cercetare, se aplica termenul de 15 ani, dacă au fost demarate cercetări sau dosarele ajunseseră pe rolul instanțelor, se aplica termenul de 15 ani, plus jumătate din respectivul termen, adică 22 de ani). Prin urmare, în multe cazuri de omor, unele dintre ele dintre cele mai atroce, dosarele au fost clasate, criminalilor li s-a pierdut urma, iar pentru faptele greu de imaginat s-a așternut uitarea. Motivele pentru care se ajungea în astfel de situații nu trebuie căutate prea mult: nu exista tehnica din prezent, testările ADN, prelevarea de amprente, camere de supraveghere pe la colțuri de stradă etc.

În prezent, doar anchetatorii cu ani buni de vechime își mai amintesc despre atrocitățile care îi înspăimântau până și pe ei.

Corpul unei femei, găsit sub podul de la Agigea, în putrefacție

Un caz care a rămas fără răspuns, iar criminalul nu a fost prins niciodată a avut loc cu puțin înainte de Revoluția din 1989. „Era prin noiembrie 1989, când un localnic din Agigea a anunțat că a găsit trunchiul unei femei, în putrefacție, sub podul de la Agigea. Corpul nu avea nici cap, nici mâini și nici picioare. Tot ce s-a putut stabili, la acel moment, a fost că femeia a fost înjunghiată. După câteva zile, au început să apară și părți din corp: un picior pe lângă Spitalul Militar, unul în parcul Tăbăcărie”, relatează surse din rândul anchetatorilor din cadrul IPJ Constanța. La vremea respectivă nu s-a reușit stabilirea identității femeii, iar cum Revoluția a îngreunat mult cercetările (numărul dispăruților era mare, erau multe schimbări), urmele s-au pierdut, iar criminalul nu a mai fost prins până când s-a prescris fapta.



Cuplu ucis în bătaie, pe strada Răscoalei


Nici despre cel care i-a ucis pe soții Ștefan și Victoria Dănceanu nu s-a aflat nimic, niciodată. Cei doi vârstnici locuiau pe strada Răscoalei 1907, iar în vara lui 1995, mai mulți indivizi au intrat peste ei în casă, i-au bătut cu bestialitate și au răvășit locuința. Bărbatul a murit până să ajungă polițiștii, iar femeia a murit în spital, după câteva zile în care a fost în comă. S-a bănuit că scopul atacului a fost jaful, căci cei doi aveau rude plecate în America. Polițiștii nu au putut stabili, la acel moment, ce anume s-a furat din casă, dar pentru că rudele celor doi au avut o bijuterie în municipiul Constanța, s-a bănuit că tocmai aceste podoabe au fost ceea ce căutau infractorii. Și în acest caz, spun foștii anchetatori, fapta s-a prescris.



Polițist împușcat în joacă de un coleg


Un alt caz în care făptașul nu a fost tras la răspundere niciodată a avut loc în 1996. În octombrie 1996, un subofițer de 26 de ani, Laurențiu Pavel, a împușcat din greșeală, în timpul antrenamentelor, un coleg. Totul a pornit de la o glumă, făcută de făptaș, care a luat din geantă un pistol Makarov de 9 mm, pe care l-a îndreptat spre victimă. Arma s-a descărcat, iar victima a fost împușcată în umăr, murind în drum spre spital. Deși era un accident, de teamă că va fi aspru tras la răspundere, făptașul a fugit. A fost condamnat în lipsă la ucidere din culpă și dezertare, dar nu a mai fost găsit până la clasarea dosarului.



Afacerist împușcat, pentru a fi jefuit


Tot în 1996, o altă crimă îngrozea Constanța. Victimă a fost omul de afaceri sirian Ahmad Zeido. Acesta era la ferma lui când doi indivizi au năvălit în camera unde dormea, s-au dat drept polițiști, l-au împușcat de mai multe ori și apoi au încercat să jefuiască seiful. Pentru că nu au reușit, au fugit, iar victima plină de sânge a fost dusă pe brațe de angajați, până la șosea, de unde a fost dus cu o mașină particulară la spital. Pierduse însă prea multe sânge, astfel că medicii nu au mai reușit să îl salveze. În cadrul cercetărilor, anchetatorii au reușit să stabilească doar faptul că suspecții erau tineri, aveau în jur de 20 de ani, și purtau haine închise la culoare.



Ziarist decapitat și înjunghiat


O altă crimă de răsunet, pentru care nu a fost nimeni tras la răspundere a avut loc în 1998, iar victimă a fost ziaristul Ștefan Itoafă. Tânărul de 24 de ani a fost găsit în garsoniera lui de pe strada Pescarilor, gol pușcă, decapitat, cu mâinile și picioarele legate și înjunghiat de 20 de ori. Anchetatorii au suspectat doi bărbați de comiterea faptei – inginerul Alin Grecu și pictorul Vasile Munteanu, dar nu au reușit să strângă probele care să-i incrimineze. Ancheta a scos la iveală că victima avea spermă în mai multe orificii, dar nu s-a reușit adunarea mai multor probe. Între timp, unul dintre suspecți a murit de SIDA, în Statele Unite ale Americii.

De asemenea, în anul 2000, în municipiul Constanța au fost găsite cadavrele a doi bărbați, care aveau capetele zdrobite. Nici în respectivele cazuri nu au existat indicii prea multe.

Acestea sunt doar câteva dintre crimele rămase nesoluționate, în cazul cărora nu mai caută nimeni făptașii.

În prezent, în atenția procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța sunt 12 dosare privind moartea unor persoane. În spețele respective, însă, căutările nu vor fi sistate, căci faptele nu se mai prescriu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3527 secunde