Copiii, "carne de tun" între soții care ajung la divorț

1890
Copiii,

Articole de la același autor

Dacă pentru oamenii maturi, divorțul poate fi mai mult sau mai puțin traumatizant, pentru copiii rezultați din căsătorie poate însemna un capăt de țară. Tot universul lor dispare într-o secundă, iar faptul că "actorii" cei mai importanți din viața lor aleg să o ia pe drumuri diferite este un lucru pe care micuții nu au cum să-l înțeleagă pe moment.

Un proces pentru împărțirea custodiei asupra copiilor este cu atât mai greu pentru minorii care sunt atașați în egală măsură de ambii părinți.
De cele mai multe ori însă, ei devin doar o "monedă de schimb", un "bagaj" fără suflet pentru care doi oameni se bat doar pentru a-și satisface propriile orgolii.
Dacă cei mari nu-și dau seama la timp când trebuie să stopeze circul ieftin și să pună sentimen-tele propriilor copii mai presus de orice, acest episod din viața lor îi va marca pentru totdeauna.

Soț și tată coleric
Pe rolul Judecătoriei Constanța s-a aflat și procesul privind încredințarea minorilor, înainte de a se finaliza acțiunea de divorț dintre Alina și Robert M. Pe lângă cererea de desfacere a căsătoriei, femeia a înaintat judecătorilor și solicitarea ca, pe cale de ordonanță președințială, să se dispună încredințarea minorilor, fată și băiat, de un an și zece luni, respectiv patru ani și zece luni, până la soluționarea acțiunii de divorț.
În motivarea cererii, Alina spune că pârâtul "are o atitudine colerică față de copii", dar și față de ea, "prin exercitarea de agresiuni fizice". Ea a cerut așadar judecătorilor să impună luarea unor măsuri provizorii și de urgență, "având în vedere interesul superior al minorilor care, asistând la astfel de scene de violență și neglijați total de pârât, pot fi afectați profund în dezvoltarea lor psihică pentru viitor".

Soțul cere pensie alimentară!
De partea cealaltă, tatăl copiilor face și el o cerere către aceeași instanță prin care solicită încredințarea minorilor până la soluționarea divorțului, cerând totodată și stabilirea unei pensii de întreținere pentru minori în cuantum de 33% din venitul lunar obținut de mamă. Robert a susținut în fața judecătorilor că, dacă inițial a fost de acord ca minorii să fie încredințați soției sale, între timp și-a schimbat opinia, iar asta deoarece, începând cu momentul în care cei doi s-au despărțit, copiii s-au aflat permanent la fosta soacră, la Tulcea, fiindu-i refuzată vizitarea și petrecerea unui timp mai îndelungat cu aceștia.
El a considerat astfel că, în condițiile în care soția sa nu stă cu copiii, întrucât lucrează, și nu se poate ocupa personal de aceștia, "se impune ca în mod provizoriu să-i fie încredințați spre creștere și educare, putând fi ajutat de mama sa în suprave-gherea permanentă a lor", după cum se precizează în acțiune.
Pe de altă parte, copiii prezintă mai multe probleme de sănătate, confirmate și de documentele depuse la dosar, ambii părinți urmând a-și da silința ca ei să urmeze tratamentul prescris de medici.
Instanța de judecată a dispus ca tatăl să-și viziteze copiii, până la pronunțarea hotărârii de divorț, o singură dată pe lună, în ziua de sâmbătă, între orele 10 și 18, doar la domiciliul soției sale.

"Ca între băieți"
Mai mult, instanța a avut în vedere la luarea acestei decizii faptul că "minorii trebuie să aibă în conștiința lor (chiar dacă sunt încă mici) reprezentarea că ambii părinți se preocupă de ei, încredințarea spre creștere și educare unuia dintre părinți nu trebuie să se facă prin excluderea celuilalt părinte din viața lor", spun judecătorii.
Din fișa de evaluare psihologică, s-a stabilit că băiatul cel mare este atașat de ambii părinți, vorbind cu egală afecțiune de amândoi, cu deosebirea că fiecare dintre ei îi satisface un anumit tip de nevoi.
Tot din referatul de evaluare rezultă că minorul se adresează mamei atunci când este bolnav, având cu siguranță ca punct de plecare afecțiunea manifestată de mamă în asemenea situații, arătând totodată că tatăl este cel care îi oferă momente de joacă și activități "ca între băieți".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cum să te distrezi cu copilul tău
Pagina a fost generata in 0.6569 secunde