Controale "la comandă" ale IGPR pentru amânarea finalizării anchetei în cazul Gigină?

134
Controale
Corpul de control al prim-ministrului a descoperit nereguli privind felul în care s-au desfășurat controalele dispuse la Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB, structură care s-a ocupat de investigarea accidentului în care a decedat polițistul Bogdan Gigină, cel care făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.


Controalele au vizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice — Biroul Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor, Serviciul Omoruri și Serviciul de Ordine Publică — Biroul Sisteme de Securitate, din cadrul IGPR. 


Potrivit raportului, în data de 28 ianuarie 2016, la sediul Direcției Control Intern, între președintele comisiei de control tematic și cei 17 membri ai comisiei a fost încheiat un proces-verbal, fără număr de înregistrare, în care a fost consemnat faptul că la data respectivă s-a procedat la efectuarea documentării și instruirii membrilor comisiei de control tematic. În aceeași zi, la ora 12,00, comisia de control tematic s-a deplasat la sediul DGPMB în vederea prezentării reprezentanților structurii evaluate a planului de control tematic, sens în care a fost încheiat un proces-verbal fără număr de înregistrare. "S-a stabilit că majoritatea membrilor comisiei de control să fie specialiști din cadrul Serviciului Structura de Securitate și Direcției de Comunicații și Tehnologia Informației (13 polițiști) și 4 ofițeri din cadrul Direcției Control Intern, în total 17 persoane", se arată în raport.


De asemenea, aprobarea, semnare, anunțarea, instruirea, întocmirea procesului verbal, deplasarea și ajungerea la locul controlului s-ar fi făcut în doar patru ore.


"Prin urmare, dispoziția zilnică, emisă de Inspectorul General al Poliției Române, chestor de poliție (...), planul de control tematic, întocmit de comisarul șef de poliție Antonio Cioban, aprobarea planului de control de către inspectorul IGPR și semnarea acestuia de alte 5 persoane cu funcții de conducere în cadrul IGPR, anunțarea, mobilizarea și instruirea membrilor comisiei de control, întocmirea procesului-verbal semnat de toate cele 18 persoane ale comisiei de control, deplasarea și ajungerea la fața locului au avut loc în data de 28 ianuarie 2016, într-un timp relativ scurt, respectiv în intervalul orar 8,00 — 12,00", se mai arată în raportul Corpului de control.


De asemenea, în raport se menționează că pentru efectuarea acțiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structură cu 44 persoane, deși numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR — Direcția Control Intern a fost, în general, de 2-4 persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată avea un efectiv de 102 persoane.


Ce spune Poliția Română 


Verificările desfășurate la DGPMB - Serviciul Omoruri au vizat respectarea normelor privind protecția informațiilor clasificate și protecția datelor cu caracter personal, activitatea fiind desfășurată pe baza obiectivelor stabilite la nivelul conducerii IGPR la sfârșitul anului anterior. Astfel de activități au fost desfășurate la alte 3 structuri din cadrul Poliției Capitalei, precum și la alte unități teritoriale.


Activitățile de control desfășurate la Serviciul Omoruri al DGPMB au fost efectuate de 6 ofițeri din cadrul IGPR, s-au realizat cu respectarea actelor normative în vigoare din aceea perioadă și nu au vizat vreun dosar penal.


În urma controlului a fost sesizată unitatea de parchet competentă, pentru continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 362 din Codul Penal și, totodată s-a dispus cercetarea prealabilă a doi ofițeri .


În raportul întocmit de către Corpul de control al Primului ministru nu au fost identificate încălcări ale prevederilor legale referitoare la desfășurarea propriu-zisă a activității de control sau de soluționare a contestațiilor, fiind făcute doar propuneri de modificare a prevederilor ordinului de ministru privind organizarea și executarea controalelor în MAI.


Precizăm că la nivelul M.A.I., a fost elaborat un nou ordin în care au fost incluse propunerile formulate de către Corpul de control al Primului ministru.
S.Hasc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3825 secunde