Controale în TRAFIC / Polițiștii și RAR verifică starea tehnică a mașinilor

111
Controale în TRAFIC / Polițiștii și RAR verifică starea tehnică a mașinilor - controlintrafic-1420044361.jpg

Articole de la același autor

Poliția Română continuă acțiunile pentru diminuarea cauzelor generatoare de accidente rutiere, având consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor. Astfel, în ultima săptămână, au fost constatate 77 de infracțiuni, au fost aplicate 4162 de sancțiuni contravenționale și au fost indisponibilizate 9 autovehicule, a căror stare tehnică de funcționare punea în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
În perioada 22 – 28 decembrie a.c., sub coordonarea de specialitate a Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, 1.102 de polițiști de la rutieră, împreună cu 111 inspectori din cadrul Registrului Auto Român, au acționat în trafic, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor. Activitățile au vizat depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale la regimul circulației. În cadrul acțiunilor, echipele mixte au controlat starea tehnică a autovehiculelor, urmărind dacă acestea îndeplinesc condițiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice. Echipele de control au verificat, în special, buna funcționare a mecanismului de frânare și a sistemului de direcție, a instalației de iluminare/semnalizare, precum și a reglajului acesteia, legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate. De asemenea, polițiștii au verificat autenticitatea seriilor de identificare a vehiculelor, concordanța datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia, precum și utilizarea anvelopelor de iarnă și uzura acestora.
În cadrul activităților, au fost verificate 9.402 autovehicule, dintre care 2.283 de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone, 6.021 de autovehicule cu o capacitate mai mică de 8+1 persoane și 1.098 de autovehicule, folosite în regim de taxi.
În urma controalelor asupra autovehiculelor de marfă, au fost constatate 10 infracțiuni, dintre care 9 la regimul circulației rutiere.
Au fost aplicate 828 de sancțiuni contravenționale, dintre care 818 la O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, respectiv 4 pentru defecțiuni la sistemul de frânare, 116 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, 7 pentru emitere de noxe peste limita legală, 18 pentru neefectuarea inspecției tehnice periodice și 2 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, precum și 10 pentru abateri prevăzute de alte acte normative, dintre care 4 pentru lipsa asigurării obligatorii.
Tot în urma acestor controale, au fost reținute 37 de permise de conducere, au fost retrase 53 de certificate de înmatriculare, dintre care 17 pentru neefectuarea inspecției tehnice periodice și 36 pentru defecțiuni tehnice.
Ca urmare a verificărilor asupra autovehiculelor cu o capacitate mai mică de 8 + 1 persoane, polițiștii au constatat 67 de infracțiuni, dintre care 52 la regimul circulației rutiere și au aplicat 3.334 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3.290 pentru abateri prevăzute de O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.
Dintre sancțiunile aplicate, 3 au fost pentru defecțiuni la sistemul de frânare, 3 pentru defecțiuni la direcție, 244 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, 10 pentru emitere de noxe peste limita legală, 62 pentru neefectuarea inspecției tehnice periodice și 8 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, precum și 4 pentru abateri prevăzute de alte acte normative, dintre care 23 pentru lipsa asigurării obligatorii.
De asemenea, polițiștii au reținut 274 de permise de conducere, au retras 148 de certificate de înmatriculare, au imobilizat 9 autovehicule și a fost suspendat dreptul de utilizare pentru 2 autovehicule.
Verificările autovehiculelor folosite pentru activități de taximetrie au condus la aplicarea a 318 sancțiuni contravenționale.
Dintre acestea, 253 au fost aplicate la O.U.G.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, respectiv 37 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, una pentru emitere de noxe peste limita legală și 8 pentru neefectuarea inspecției tehnice periodice, 59 la Legea 38/2003, privind activitatea de taximetrie și șase la alte acte normative.
Tot în urma verificărilor efectuate asupra conducătorilor de taximetre, au fost reținute patru permise de conducere și au fost retrase 15 certificate de înmatriculare auto. 
Poliția Română atrage atenția asupra importanței verificării periodice a stării tehnice a autovehiculelor, în special asupra bunei funcționări a mecanismului de frânare, a sistemului de direcție, a instalației de iluminare/semnalizare, pentru o deplină siguranță în timpul călătoriilor pe drumurile publice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6868 secunde