Constatatul amiabil poate ascunde polițiștilor accidente grave

5598
Constatatul amiabil poate ascunde polițiștilor accidente grave - 28699001e957dddc4221a528f36b32ad.jpg
Noile reguli privind constatarea accidentelor de circulație, în care asiguratorii preiau o parte din sarcinile polițiștilor, pitesc în spatele lor unele goluri de procedură care pot face dispărute evenimente rutiere grave.
Spre exemplu, un autoturism lovește un pieton și pleacă de la locul accidentului. Nimeni nu vede, nu aude nimic, poliția neavând mari indicii la locul faptei. Șoferul vinovat se prezintă a doua zi la firma de asigurări la care are poliță Casco și declară că și-a găsit mașina lovită în parcare. Fără nicio problemă, asiguratorul îi dă autorizație de reparare și autoturismul intră direct în service, fără ca poliția să aibă habar.
"În astfel de cazuri, ne este aproape imposibil să aflăm mașina. Înainte, veneau la noi pentru orice avarie și puteam să ne dăm seama, făceam imediat conexiunea cu accidentele cu autor necunoscut. Aveam o pistă de plecare, știam că trebuie să vină la noi. Dar acum nu mai putem ține evidența accidentelor ușoare. Ar fi trebuit să există o bază de date cu toate tamponările la care noi să avem acces", ne-a declarat comisarul Constantin Bădângă, din cadrul Poliției Rutiere.
În situația în care polițiștii au măcar idee despre ce mașină ar putea fi vorba, măcar marca, atunci se face imediat o adresă la Biroul Asigura-torilor din România în care se comunică datele autoturismului în cauză. Dacă mașina respectivă vine la asigurator pentru a putea obține deviz de reparație, atunci compania este obligată să anunțe poliția.
Începând cu 1 ianuarie 2009, șoferii care își găsesc mașinile lovite în parcare sau își avariază singuri autoturismele, fără a fi și alte autovehicule implicate în accident, se pot adresa direct asiguratorului la care deține poliță CASCO în vederea eliberării autorizației de reparare. Dacă nu au CASCO, atunci trebuie să declare evenimen-tul la poliție.
De asemenea, de la mijlocul anului trecut, șoferii implicați în accidente rutiere pot evita drumul la poliție, ducându-se direct la firma de asigurări. Constatarea amiabilă a accidentelor se poate face însă numai în cazul în care în eveni-mentul rutier au fost implicate doar două autovehicule, nu s-au înregistrat victime, nu se creează prejudicii materiale altor persoane, iar cei doi șoferi cad de acord asupra vinovăției unuia sau altuia.
Polițiștii constănțeni susțin că cele două schimbări sunt bine-venite, chiar dacă mai există unele imperfecțiunii ale legii. "Constatatul amiabil este un mare avantaj pentru șoferi. Înainte puteau rămâne fără permis, primeau amenzi în urma accidentelor ușoare, însă acum se duc direct la asigurator și rezolvă problema în câteva minute. Din păcate, mai sunt unele goluri în lege, dar, cu timpul, se vor îndrepta și micile inadvertențe", a mai adăugat comisarul Bădângă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2037 secunde