Constatarea amiabilă, un fel de Facebook al șoferilor

6072
Constatarea amiabilă, un fel de Facebook al șoferilor - 090f5b3b995842fb6c1ad838719d3412.jpg
Poliția Rutieră Constanța a înregistrat, în 2009, cu 28.000 de tamponări mai puțin în comparație cu 2008. Asta nu înseamnă că șoferii constănțeni au încetat să-și bușească mașinile în trafic, ci este doar rezultatul introducerii constatării amiabile. Mai exact, în loc să se ducă la poliție, cei implicați în evenimente rutiere ușoare s-au dus direct la firma de asigurări, unde și-a recunoscut fiecare partea de vină și probabil s-au și împrietenit. Doar de aia îi spune "amiabilă". În loc de "…a măti" îți faci tovarăși noi. Nu e exclus ca în scurt timp constatarea amiabilă să devină un HI5 sau un Facebook (în funcție de mașini și șoferași) al participanților la trafic. Vezi o domnișoară în trafic, pac! Îi îndoi bara și ți-o faci de prietenă.
Cert este că în loc să mai dea ochii cu funcționarii obosiți și nervoși de la ghișeele Poliției Rutiere, șoferii constănțeni au preferat să se înțeleagă amiabil direct la firma de asigurări. Așa se face că anul trecut, polițiștii rutieri au înregistrat doar 14.761 de tamponări, în timp ce cu un an în urmă se confruntaseră cu aproape 43.000 de astfel de evenimente rutiere. Anul acesta, oamenii legii se așteaptă la o reducere și mai mare a tamponărilor, dat fiind că în 2009 doar în a doua jumătate a anului a funcționat sistemul constatării amiabile.
Începând cu data de 1 iulie 2009, șoferii implicați în accidente rutiere pot evita drumul la poliție, ducându-se direct la firma de asigurări. Constatarea amiabilă a accidentelor se poate face însă numai în cazul în care în evenimentul rutier au fost implicate doar două autovehicule, nu s-au înregistrat victime, nu se creează prejudicii materiale altor persoane, iar cei doi șoferi cad de acord asupra vinovăției unuia sau altuia.
Cei mai câștigați de pe urma constatării amiabile sunt șoferii indisciplinați, care provoacă accidente rutiere. Trecând peste faptul că înainte trebuiau să stea ore la cozi la poliție, acum ei scapă fără amenzi, puncte de penalizare sau suspendarea permisului, chiar dacă erau băuți la volan, nu au acordat prioritate sau au trecut pe culoarea roșie a semaforului. Înainte, în asemenea circumstanțe se pu-teau alege chiar și cu dosar penal.
Conducerea Poliției Rutiere susține însă că actualul sistem nu ascunde în spatele său mult mai multe decât înainte. Recunoaște însă că este un avantaj cert pentru cei care beneficiază de constatare amiabilă, deoarece nu mai trebuie să vină cu mașina la poliție, nu mai primesc amenzi, puncte de penalizare și nici nu mai riscă reținerea permisului de conducere.
Însă, acest sistem creează și o problemă destul de înțepătoare la nivelul Biroului Rutier, în sensul că nu mai există o evidență și un control al mașinilor implicate în accidente ușoare, ceea ce le creează dificultăți în rezolvarea cazurilor cu șoferi care fug de la locul faptei.
Dacă înainte se înregistrau la poliție cam 140 de tamponări pe zi, după introducerea constatului amiabil numărul cazurilor a scăzut sub 10.
Deoarece Biroul Tamponări din cadrul Poliției Rutiere Constanța a cam rămas fără activitate, conducerea instituției a transferat, încă de anul trecut, o parte dintre polițiștii de aici către alte departamente, unde era mai mare nevoie de oameni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1348 secunde