Chiar dacă erau beți sau au trecut pe roșu

Constatarea amiabilă îi scapă pe șoferi de amenzi și reținerea permisului

7177
Constatarea amiabilă îi scapă pe șoferi de amenzi și reținerea permisului - b7d5b31daa4c9f6cc67772a4daf5aeea.jpg
Începând cu data de 1 iulie, șoferii implicați în accidente rutiere pot evita drumul la poliție, ducându-se direct la firma de asigurări. Constatarea amiabilă a accidentelor se poate face însă numai în cazul în care în evenimentul rutier au fost implicate doar două autovehicule, nu s-au înregistrat victime, nu se creează prejudicii materiale altor persoane, iar cei doi șoferi cad de acord asupra vinovăției unuia sau altuia.
La patru luni de la aplicarea acestei măsuri, polițiștii rutieri constănțeni sunt mulțumiți de rezultate. Au mult mai puțin de lucru pe linie de tamponări și au scăpat de aglomerația și gâlceava care se isca tot timpul pe holurile Poliției. Acum e liniște.
Însă, cei mai câștigați de pe urma constatării amiabile sunt șoferii indisciplinați, care provoacă accidente rutiere. Trecând peste faptul că înainte trebuiau să stea ore la cozi la poliție, acum ei scapă fără amenzi, puncte de penalizare sau suspendarea permisului, chiar dacă erau băuți la volan, nu au acordat prioritate sau au trecut pe culoarea roșie a semaforului. Înainte, în asemenea circumstanțe se puteau alege chiar și cu dosar penal.
Șeful Poliției Rutiere Constanța, comisar șef Constantin Dancu, susține însă că actualul sistem nu ascunde în spatele său mult mai multe decât înainte. Recunoaște însă că este un avantaj cert pentru cei care beneficiază de constatare amiabilă deoarece nu mai trebuie să vină cu mașina la poliție, nu mai primesc amenzi, puncte de penalizare și nici nu mai riscă reținerea permisului de conducere.
"Și înainte putea să fie beat la volan. Avea posibilitatea să se prezinte la poliție în 24 de ore de la producerea accidentului. Se ducea acasă, dormea, mânca și venea a doua zi la noi în perfectă stare. Chiar și cu trecerea pe roșu nu s-a schimbat mare lucru. Și atunci, și acum, șoferii care se tamponează în urma nerespectării culorii semaforului ajung tot la noi. Nu ai să vezi niciodată pe nimeni să admită că a trecut pe roșu. Toți trec pe verde. Așa că ei nu se înțeleg amiabil și atunci vin tot la noi să facem constatarea.
Marele avantaj al celor care se înțeleg amiabil este că scapă de amenzi, puncte de penalizare și reținerea permisului. În plus, nu mai trebuie să stea la coadă la noi", ne-a declarat Constantin Dancu.
Comisarul șef recunoaște că există însă și un mic dezavantaj pentru Poliția Rutieră, în sensul că nu mai există o evidență și un control al mașinilor implicate în accidente ușoare, ceea ce le creează dificultăți în rezolvarea cazurilor cu șoferi care fug de la locul faptei. În rest, numai cuvinte de bine.
Dacă înainte se înregistrau la poliție cam 140 de tamponări pe zi, după introducerea constatului amiabil numărul cazurilor a scăzut sub 10. În ultima lună, însă, s-a înregistrat o nouă creștere a numărului de tamponări prezentate la poliție, oamenii legii punând acest lucru pe lipsa formularelor de pe piață. "Credem că această creștere a survenit deoarece șoferii nu au intrat în posesia formularelor pentru constatare amiabilă. De aceea preferă să vină la poliție. Propunerea noastră pentru firmele de asigurări ar fi să înmâneze șoferilor formularele odată cu încheierea polițelor RCA sau să le distribuie prin stațiile PECO", a mai adăugat comisarul șef Constantin Dancu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6154 secunde